”Takerruin siihen, että lyökää, mutta älkää hylätkö” – vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka koki teininä yksinäisyyttä

Kaisamari Hintikka on tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen piispa. Kuva: Yhteisvastuukeräys

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka haluaisi sanoa nuorelle itselleen, että kaikki käy vielä hyvin, elämä kantaa. Hän koki aikanaan teini-ikäisenä totaalisen yksinäisyyden kesän. Noin 14-vuotiaana hän pyöri yhden kevään jengissä, joka oli väkivaltainen.

– Sain turpaani tosi pahasti siinä porukassa, Hintikka kertoo Kirkkopalvelujen tiedotteessa. Kevätjuhlaviikolla tapahtunutta pahoinpitelyä seurannut kesä oli äärimmäisen yksinäinen. Hintikka ei voinut puhua tapahtuneesta, koska hänet oli uhattu pahoinpidellä uudelleen, jos hän kertoisi missä pahoinpitely oli tapahtunut ja kuka sen oli tehnyt. Niinpä hän keksi tarinan, jossa tuntemattomat olivat hänet hakanneet kotimatkalla jengin kokoontumisesta.

– Kun toiset hakkaavat sinua, pyydät heitä lopettamaan. Sitten vielä kysyt, että olemmehan vielä kavereita, kun olette lopettaneet. Takerruin siihen, että lyökää, mutta älkää hylätkö.

Yksinäisen kesän jälkeen Kaisamari Hintikka ei uskaltanut palata koulun penkille. Lopulta rehtori puuttui tilanteeseen ja sai hänet palaamaan. Hintikka kertoo, että rehtori oli tiukka, mutta antoi luottamuksen siihen, että aikuinen välittää ja huolehtii tilanteesta.

– Vaikka on hetkiä, jolloin kaikki tuntuu hämmentävältä ja kukaan ei tunnu ymmärtävän, elämä tarjoaa monia ihmisiä, joiden kanssa voi muodostaa syvän yhteyden ja jotka voivat olla elämänmittaisia tai lyhytaikaisia ystäviä, Hintikka ajattelee nyt.

Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Aikuisille tulisi tarjota työkaluja puuttua tilanteisiin, joissa asiat ovat menneet pieleen, esimerkiksi koulumaailmassa. Tämä vaatii yhteiskunnalta resursseja ja aikuisilta sekä valtuutuksia että rohkeutta puuttua.

Hintikka kertoo, kuinka hänellä oli teini-ikäisenä vahva tunne siitä, ettei kukaan ymmärtänyt häntä ja, että hän oli toisenlainen kuin muut. – Olisi ollut äärimmäisen tärkeää löytää työkaluja sen suhteuttamiseen, että myös kaverit pohtivat samankaltaisia asioita, hän miettii nyt tiedotteessa. Hän kaipasi aikuisen antamaa peiliä, joka olisi auttanut näkemään asiat eri mittasuhteissa.

Hintikka toteaa koulutuksen olevan tärkeä keino ehkäistä syrjäytymistä ja katkaista ylisukupolvisen syrjäytymisen ketju. Se, että meillä on pitkät perinteet laadukkaassa koulutuksessa ei tarkoita sitä, että voisimme pitää sitä itsestäänselvyytenä.

KAISAMARI HINTIKKA on vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa. Suomessa joka kuudes nuori kokee yksinäisyyttä ja heistä jopa joka kolmas ei tapaa ikätovereitaan viikoittain, ei edes verkossa. Yhteisvastuu 2024 keskittyy nuorten elämänhallinnan vahvistamiseen, yksinäisyyden torjumiseen ja nuorten elämänmahdollisuuksien parantamiseen Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Kotimaassa tuotot ohjataan HelsinkiMission ja Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien kautta yksinäisille nuorille. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Kirkkopalvelut omistaa Kotimaa-lehteä kustantavan Sacrum-Kotimaan.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKirkko ja minä: Alavuden kirkossa on vahvasti esillä kolminaisuus
Seuraava artikkeliSuomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen Adventtikirkon ensimmäiset oppikeskustelut käytiin Tampereella

Ei näytettäviä viestejä