”Täällä kuulostelen kaipaustani” – Kontiolahdella vietettiin luonto- ja hiljentymispolun avajaisia

Ukonharjun polulla järjestetään myös pieniä pyhiinvaelluksia. Kuva: Arja Harinen

Viime sunnuntaina Kontiolahdella vietettiin Lehmon kyläyhdistyksen ideoiman ja toteuttaman Ukonharjun luonto- ja hiljentymispolun avajaisia. Tervehdyspuheiden ja Karjalaisten laulun jälkeen parisataa paikalle saapunutta kyläläistä pääsi opastetuille kierroksille, joilla lapset saivat etsiä myös aarretta.

Lopuksi seurakuntakodilla vietettiin kelttimessua. Kelttiläisessä kristillisyydessä korostuu kokonaisvaltainen luontohengellisyys: Jumala on läsnä kaikessa luomassaan.

Lehmon pappi ja alueella perheineen itsekin asuva Ruut Hurtig on ollut alusta asti aktiivinen vuonna 2021 perustetussa kyläyhdistyksessä. Yhteisöllisyyttä ja paikallista identiteettiä on vahvistettu järjestämällä tapahtumia, joissa mukana ovat olleet niin kyläläiset, kunta, paikalliset yrittäjät kuin seurakuntakin.

– Käydessäni pyhiinvaellusohjaajakoulutusta minulle tuli idea luontopolusta, jossa yhdistyvät luonnontieto, paikallishistoria ja hiljentyminen. Kyläyhdistyksemme silloinen puheenjohtaja Timo Rosenius innostui ideasta heti. Ukonharjulla on jääkauden jälkiä 10 000 vuoden takaa ja asutustakin alueella on ollut jo ainakin 6500 vuotta. Pelkästään tämä aikaperspektiivi hiljentää, Hurtig sanoo.

Kun infotauluihin ryhdyttiin ideoimaan sisältöjä, Hurtig ehdotti niihin myös paikallisen ekoteologin Pauliina Kainulaisen luontorunoja. Palaute niistäkin on ollut hyvää. Kainulainen on kirjoittanut runot Anna-Maija Raittilan viimeiseksi jääneen runokokoelman inspiroimana, joten Joensuussa aikanaan syntynyt suomalaisen hiljaisuuden liikkeen äitikin on ikään kuin polulla läsnä.

Metsissä kasvaa hitauden jäkälähopea,
kärsivällisyyden vihreys.

Tule kulkemaan mutkittelevaa metsäpolkua,
omaan tahtiisi, hiljaisuudessa.

– Miten kipeä tarve meillä onkaan tässä ajassa paikoille, jotka hoitavat sielua. Tämä mielettömän kaunis luontopolku kulkee keskellä tiheää kyläasutusta ja kuitenkin luonnon rauhassa. Harjun päältä näkee kauas, Hurtig sanoo.

 Ukonharjun luontopolun infotauluista löytyy sekä tietoa alueen luonnosta ja historiasta että hengenravintoa. Kuva: Ruut Hurtig

Polulla on voimakkaita korkeusvaihteluita. Harjun juurella sijaitsevalla lammella voi pulahtaa vaikka uimaan, koska kyläyhdistys rakensi sinne viime kesänä laiturin.

– Nykyään perheet ja yksin asuvat joutuvat pärjäämään hirveän yksin. Arkisten verkostojen rakentaminen ja yhteisöllisyys lisäävät turvallisuutta. Kyläyhdistyksellä ja seurakunnalla on tässä yhteinen tehtävä.

Opastauluja on polulla seitsemän eli yhtä monta kuin on pyhiinvaelluksen avainsanoja: yksinkertaisuus, vapaus, kiireettömyys, hiljaisuus, huolettomuus, jakaminen ja hengellisyys. Hurtig suunnittelee seurakunnan nettisivuille myös syventävää hengellistä sisältöä polun varrella pohdittavaksi.

Täällä tuuli kuiskaa.
Kurotan kohti avaruutta,
mennyttä ja tulevaa.
Täällä kuulostelen kaipaustani.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliSateenkaarevat kirkon työntekijät kohtaavat työpaikalla hengellistä väkivaltaa
Seuraava artikkeliKirkossa täytyy ymmärtää, miten valtionavustuksen lakkauttaminen vaikuttaa rauhanjärjestöihin, Jussi Ojala sanoo

Ei näytettäviä viestejä