”Syytä olla syvästi kiitollinen” — Kirkkopäivillä kysyttiin, miten ruuantuotannosta voisi puhua rakentavasti

Marjo Kiljunen veti Kirkkopäivillä keskustelua kestävästä ruuantuotannosta. Paneeliin osallistuivat Tapio Luoma, Teea Kortetmäki ja Jouni Kemppainen. Kuva: Noora Wikman

Kestävä ruuantuotanto ja siitä keskusteleminen rakentavasti puhutti Kirkkopäivillä lauantai-iltapäivänä. Lakeuden Ristissä järjestettyyn paneelikeskusteluun osallistuivat arkkipiispa Tapio Luoma, kestävän ruuantuotannon asiantuntija Teea Kortetmäki ja Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen. Keskustelijat totesivat, että ruuasta ja sen tuotannosta keskusteleminen on välillä kiihkeää, koska ruoka on merkittävä asia kulttuurisesti ja uskonnollisestikin.

Ruuasta keskusteltaessa keskiöön nousee usein lihan tuotanto ja kulutus.

— Se on kulttuurisesti voimakas ja tunteita herättävä kysymys. Lihantuotannon vaikutukset ovat myös merkittävät. Siitä ei päästä mihinkään, että sen vaatima maa-ala on laaja ja märehtijöiden kohdalla tulee myös päästöjä. Lihan runsaalla kuluttamisella on myös vaikutuksia kansanterveydelle, Teea Kortetmäki sanoi.

Jouni Kemppainen muistutti, että ekologisessa mielessä kaikki liha ei ole samanlaista. Joissakin maissa lihantuotannon tieltä hakataan sademetsää ja karjalle syötetään esimerkiksi antibiootteja. Kemppainen kehottikin miettimään kaiken ruuan kohdalla, miten ja missä se on tuotettu.

— Esimerkiksi kaakao, kahvi ja avokado ovat sellaisia, joiden kohdalla kannattaa myös miettiä.

Kortetsuon mukaan lihan määrä ja laatu on se, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Selvää on myös, että nykyjärjestelmä on kestämätön ja liha kestämättömän halpaa. Lihantuotanto pitäisi saada kestäväksi ja lihantuottajat mukaan keskusteluun.

Arkkipiispa Luoma ei myöskään kaivannut keskusteluun erottelua kaupungin ja maaseudun välille.

— Luulen, että kaupungeissakin ymmärretään, että maaseutu on se, missä ruoka tuotetaan.

Keskustelijat muistuttivat, että jokainen voi olla mukana edistämässä reilua ja kestävää ruuantuotantoa. Arkkipiispa Luoma myönsi itse vielä olevansa prosessissa asian suhteen.

— Olen niitä, jotka vielä kyselevät, mitä tämä minulle tarkoittaa.

Luoma muistutti kuitenkin, ettei sen perusteella, mitä ihmisen ruokalautasella on, voi tehdä päätelmiä hänen eettisestä hyvyydestään.

— Mitä tahansa edessämme onkaan syötävää, siitä on syytä olla syvästi kiitollinen.

Lue myös:

”Tämä aika pelottaa” — Trumpin aika ja totuuden muuntelu puhuttivat Ilkka-Pohjalaisen paneelissa Kirkkopäivillä

Laulaja Juha Tapio: Ujostuttaa puhua Jumalan olemuksesta

Ilmoita asiavirheestä

Tutustumistarjous uusille asiakkaille!

Määräaikainen tilaus
3 kk LEHTI + DIGI vain 28 €
Norm. 40,50 €, säästä 31 %

Tarjoukseen sisältyy kerran kuukaudessa ilmestyvä laadukas painettu aikakauslehti sekä täydet oikeudet Kotimaa.fi päivittäin vaihtuvaan digisisältöön.

Tilaus päättyy automaattisesti kolmen kuukauden kuluttua.


Edellinen artikkeli”Tämä aika pelottaa” — Trumpin aika ja totuuden muuntelu puhuttivat Ilkka-Pohjalaisen paneelissa Kirkkopäivillä
Seuraava artikkeliRebekka Naatuksen ja muiden kirkkopäivävieraiden palautetta: Nuorilla miehillä oli tuoreita ajatuksia, mutta miksi yleisöllä on ohjelmissa pelkkä kuuntelijan rooli?

Ei näytettäviä viestejä