Syötä saarnasi talteen – Kotimaan Digipostilla on nyt osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa

Kotimaan saarnapankki Digipostilla ja erityisesti sen itsenäisyyspäivänä pidettyjen saarnojen keräyskampanja ovat osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Valtioneuvoston kanslia teki asiasta päätöksen 15. elokuuta.

Saarnat ovat vuosisatoja olleet osa suomalaisuutta. Saarnojen avulla ihmisiä on opastettu luterilaiseen oppiin, ja saarnat ovat sisältäneet kommentteja ajankohtaisiin asioihin. Joka sunnuntai eri puolilla maata pidetään satoja saarnoja.

Digipostilla on ollut verkossa viime vuoden keväästä lähtien. Palveluun on vapaa pääsy. Tällä hetkellä sinne on kerätty lähes 2 400 saarnaa. Osa papeista ja saarnan pitäjistä on itse liittänyt saarnansa osaksi saarnapankkia.

Syys-marraskuussa Kotimaa järjestää kampanjan erityisesti itsenäisyyspäivänä pidettyjen saarnojen keräämiseksi osaksi tietokantaa. Papeilta ja muilta saarnojen pitäjiltä toivotaan ennen kaikkea 6.12.2017 pidettävien saarnojen liittämistä Digipostillaan.

– Ajatus saada mahdollisimman paljon itsenäisyyspäivänä pidettyjä saarnoja yhden digitaalisen katon alle on jännittävä. Mistä kirkoissa on puhuttu vuosien varrella 6. joulukuuta? Ja aivan erityisesti, mistä puhutaan tänä vuonna, kun Suomi täyttää sata vuotta? Aihetta lienee vaikea sivuuttaa kyseisen päivän saarnassa, sanoo Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä.

Toistaiseksi Digipostillassa on 30 itsenäisyyspäivänä pidettyä saarnaa.

– Tarkoitus on kerätä luonnollisesti myös kaikkien muiden pyhäpäivien saarnoja. Kun kasassa on paljon tekstejä, alkaa hahmottua jokin uusi kokonaisuus.

”Naisten pitämät saarnat ovat erityisen tervetulleita”

Digipostillan hakutoiminnolla saa esiin esimerkiksi saarnoja, joissa on käytetty sanaa terrorismi tai taivaspaikka. Ensin mainittuja saarnoja löytyy nyt 20, jälkimmäisiä viisi.

Teinilän mukaan Digipostilla toimii jo nyt tarkoituksensa mukaan eli yleisenä saarnapankkina. Saarnaaja voi käydä vilkaisemassa, mitä muut ovat tiettynä pyhänä tietyn vuosikerran mukaisesta tekstistä puhuneet. Myös tutkijoille Digipostilla tarjoaa arvokkaan lähteen.

Digipostilla löytyy Kotimaa Pro -sivuston alta. Ideana on tukea ja kehittää suomalaista saarnaa. Se on hyötysivusto sekä saarnan pitäjille että kaikille muillekin kiinnostuneille.

Pääpaino Digipostillan teksteissä on kirjoitetussa saarnassa, mutta mukana on muutamia saarnoja, jotka ovat selvästi saarnan aihioita tai ranskalaisia viivoja aiheesta. Ne avaavat kiinnostavan näkökulman saarnaan.

– Saarnoja on toistaiseksi mukana reilusti yli sadalta henkilöltä, joista selvästi suurin osa on miehiä. Naisten pitämät saarnat ovatkin erityisen tervetulleita osaksi Digipostillaa, Mari Teinilä sanoo.

Maantieteellinen jakauma saarnojen pitopaikoissa on varsin kattava.

Digipostilla toimii hakujen avulla. Vapaan sanahaun lisäksi saarnoja löytyy muun muassa kirkkopyhien, tekstivuosikertojen ja päivämäärien mukaan.

Tutustu Digipostillaan täällä. Linkki palveluun on myös Reformaation merkkivuoden jumalanpalvelusten aineistosivulla.

Kuva: Jukka Granström. – Saarnan liittäminen osaksi Digipostillaa on helppoa, kertoo julkaisupäällikkö Olli Seppälä. Tarvitaan tiedot siitä, milloin ja missä saarna on pidetty, mikä pyhä oli kyseessä sekä mitkä olivat vuosikerta ja saarnaajan käyttämä raamatunteksti.

Edellinen artikkeliAsiantuntija: Kirkolle perheet eivät ole taloudellisen kasvun keppihevosia
Seuraava artikkeliJari Tervon mukaan kirkko on yhteiskunnassa ihmisoikeustaistelija numero yksi

Ei näytettäviä viestejä