Suurimmalla osalla Aurinkorannikon suomalaisista ei ole hätää, tietää pappi Jarmo Karjalainen

Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan johtava pappi Jarmo Karjalainen vastaa puhelimeen kotikaranteenista 16 kilometrin päästä Espanjan Fuengirolasta.

Espanjassa on toiseksi eniten koronan aiheuttamia kuolemia maailmassa. Andalusian Aurinkorannikolla tilanne ei kuitenkaan ole yhtä paha kuin monissa muissa osissa Espanjaa.

Alueella asuu talvisin jopa 25 000–30 000 suomalaista. Aurinkorannikon suomalaisessa seurakunnassa toimitettiin messu viimeksi 8. maaliskuuta. Sen jälkeen yhteydenpito ja jumalanpalvelukset ovat siirtyneet sähköisiin välineisiin.

– Koronan seurauksena tuhansia suomalaisia lähti täältä Suomeen, mutta tuhansia jäi Aurinkorannikolle. Tarkkoja lukuja ei ole tiedossa. Iso osa lähtee normaalistikin kesäksi Suomeen ja pienempi osa jää tänne, Jarmo Karjalainen kertoo.

Alueen toinen vakituinen pappi on Juha Sarkkinen. Talvikauden ajan seurakunnassa työskennelleet pappi ja kanttori puolestaan lähtivät Suomeen pandemian takia pari viikkoa suunniteltua aiemmin.

Seurakunta on apuna käytännön asioissa

Espanjassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto, jonka toteutumista valvovat osaltaan helikopterit ja dronet. Fuengirolan kaupungin kodittomille on perustettu kenttämajoitus, ettei heidän tarvitse olla kaduilla. Joukossa on myös suomalaisia.

Karjalaisen mukaan seurakuntalaisten virtuaalisten yhteydenottojen määrä on kasvanut huomattavasti.

– Pääasiassa kysellään käytännön asioita, vain harva on hätääntynyt. Olemme auttaneet heikoimmassa asemassa olevia muun muassa lentolippujen saamisessa Suomeen.

Karjalainen toteaa, että epidemian myötä hänen yhteydenpitonsa suurlähetystöön ja kunniakonsuliin on lisääntynyt merkittävästi.

Seurakuntalaisten yhteydenotoissa myös hengellisten kysymysten ja asioiden määrä on kasvanut.

– Joku onkin sanonut, että meillä on nyt WhatsApp-seurakunta. Seurakunta ei ole mennyt kiinni. Facebookin kautta välitetään joka pyhä ennakkoon taltioitu jumalanpalvelus.

Karjalaisen tietojen mukaan joitakin suomalaisia on joutunut koronan takia sairaalaan, mutta heitä on myös parantunut ja päässyt sieltä pois.

– Meillä on se käsitys, että sairaalat toimivat tällä alueella edelleen hyvin.

Jarmo Karjalainen aloitti työt Espanjan Aurinkorannikon pappina tasan kaksi vuotta sitten. Karjalaisen perheen neljästä lapsesta kaksi asuu edelleen Espanjassa, ja he ovat koulujen sulkeuduttua siirtyneet etäopetukseen kotiin.

– Perheemme ei ole ainakaan toistaiseksi tuntenut tarvetta palata Suomeen turvaan. Mikään maa ei ole nyt kokonaan turvassa, Jarmo Karjalainen sanoo.

Kuva: Jarmo Karjalainen

Lue myös:

Suomalaiselle merimieskirkolle jäi Saksassa kuormalavallinen mämmiä – nyt sitä viedään koteihin mämmitaksilla

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliLähetystyöntekijöitä on palannut kotiin ja jäänyt maailmalle – lähetysjärjestöissä luvassa lomautuksia
Seuraava artikkeli”Parisuhde voi joutua lujille” – Kirkon perheneuvonta auttaa nyt ja poikkeustilan jälkeen

Ei näytettäviä viestejä