Suomenuskoinen Karhun kansa voi nyt vihkiä avioliittoon

Karhun kansan jäsenelle Miika Vanhapihalle on myönnetty vihkimisoikeus. Vanhapiha on ensimmäinen Karhun kansan jäsen, jolle oikeus on myönnetty.

Suomalaista muinaisuskoa elvyttävä uuspakanallinen Karhun kansa sai uskonnollisen yhdyskunnan aseman vuoden 2013 lopulla, jonka jälkeen se on voinut hakea vihkimisoikeutta maistraatilta. Vihkimisoikeus on henkilökohtainen, mutta sitä anoo uskonnollinen yhdyskunta.

Vanhapihan mukaan hakuprosessi oli selkeä ja asiallinen.

– Meidän tapauksessamme päätöksen saaminen kesti tosin melko pitkään, noin puoli vuotta. En osaa sanoa, onko virkakunta joutunut ensin hieraisemaan silmiään vai onko vain niin, että byrokratia kestää, Vanhapiha sanoo.

Karhun kansa on hakenut vihkimisoikeutta myös eräälle toiselle yhdyskunnan jäsenelle, mutta hakemuksen käsittely on vielä kesken.

Ensimmäisiä suomenuskoisia häitä vietetään syyskuussa

Avioliittolaissa määrättyjen ehtojen lisäksi Karhun kansa edellyttää vihittäviltä, että ainakin toinen heistä on suomenuskoinen. Yhteisön jäsenyyttä ei kuitenkaan vaadita, vaan oman suomenuskoisuutensa voi osoittaa esimerkiksi keskustelemalla vihkioikeuden haltijan kanssa.

– Edellytämme tiettyä hengellistä suuntautuneisuutta, mutta mitä tulee suomenuskoon niin se voi tarkoittaa paitsi hengellistä vakaumusta myös sitoutumista tapakulttuuriin, Miika Vanhapiha sanoo.

Avioliittolain muutosten astuttua voimaan ensi keväänä yhdyskunta aikoo pyydettäessä vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Vihkikaavaa Karhun kansa ei ole muotoillut, eikä sellaista Vanhapihan mukaan ole myöskään tulossa. Kunkin vihkimisen kulku suunnitellaan yhdessä vihittävän parin kanssa.

– Vihkimisen suunnittelussa lähdetään liikkeelle avioliittoon aikovien tarpeista, ajatuksista ja tunteista. Vihkioikeuden haltijana minun tehtäväni on sitten katsoa, että vihkimisessä on aidosti kunnioittavalla tavalla esillä meidän omat perinteet, Vanhapiha sanoo.

– Kotoperäisen uskomusperinteen ja kansanuskoisen hääperinteen tarkastelu antaa aineksia sen pohtimiseen, minkälaisia juttuja toimitukseen voidaan ottaa mukaan.

Ensimmäinen Vanhapihan toimittama vihkiminen on suunnitteilla jo syyskuulle. Syyskuiseen vihkimiseen on tulossa esimerkiksi rituaali, jossa hääpari polvistuu karhuntaljalle ja Vanhapiha lyö kirveellä parin ympärille suojaavaa väkeä tai voimaa edustavan ringin.

Toistaiseksi muista vihkimisistä ei ole sovittu, mutta Vanhapihan mukaan alustavia tiedusteluita on jo tullut.

– Voi olla, että tilanne muuttuu aika nopeasti. Facebook-seinälläni asia on jo herättänyt huomiota.

Kuva: Henrik Karlsson / NatureInStock / Lehtikuva

Lue myös:

Suomenuskoisten uskonnollinen yhdyskunta hyväksyttiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNyt on puunhalausviikko – Ekoteologi: Puiden halaaminen on hyödytöntä ja siksi tärkeää
Seuraava artikkeliKäppänät älkööt vaivautuko – Kirkko ja kaupunki hakee päätoimittajaa

Ei näytettäviä viestejä