Suomen vanhimman kirkon ajoitus tarkentui

Viime kesänä Kaarinan Ravattulasta Varsinais-Suomesta löytyi Suomen toistaiseksi vanhin tunnettu kirkko. Talven aikana tehdyt tutkimukset ovat tarkentaneet kirkon toimintakauden ajoituksen 1100-luvun lopusta 1230-luvulle.

– Kaikki viittaa siihen, että kirkon toiminta on päättynyt 1230-luvulla, kertoo löydön tehnyt tutkija Juha Ruohonen Turun yliopistosta.

– Tämä on Suomen kirkkohistoriassa merkittävä ajanjakso siinä mielessä, että silloin Suomeen ryhdyttiin perustamaan uusia seurakuntia eli niitä seurakuntia, jotka me nykyäänkin tunnemme. Pienet kyläkappelit ja kirkot jäivät pois toiminnasta. Ajoitus sopii kuin kakku naamaan.

Ajoitus on selvitetty tutkimalla raunioista löytyneitä kolikoita ja hiilinäytteitä. Kirkon käyttöönoton ajankohtaa ei vielä tarkkaan tiedetä. Rahalöytöjen perusteella voidaan sanoa, että kirkko on ollut käytössä viimeistään 1180-luvulla, mutta Ruohosen mukaan on mahdollista, että se olisi ollut käytössä jo 1100-luvun alkupuolella.

Ravattulan kirkkolöytö vahvistaa sen, että kirkollista järjestäytymistä on edeltänyt pienten paikallisten kirkkojen verkosto. Verkosto on syntynyt kristillisten vaikutteiden siirtyessä vähitellen kauppayhteyksien mukana.

– Ei Suomessa ole eletty eristyksissä. Itämeri on yhdistävä tekijä, täällä on reissattu puolin ja toisin, Ruohonen sanoo.

Ravattulan kirkkolöydöstä keskustellaan Piikkiön seurakuntatalolla huomenna tiistaina 8. huhtikuuta kello 18. Tilaisuudessa puhuvat Juha Ruohosen lisäksi Vatikaanin arkistoihin ja kristillistymisprosessiin perehtynyt historian professori Kirsi Salonen ja Piikkiön kirkkoherra, teologian tohtori Merja Hermonen.

Lue myös: Kirkkolöytö heitti ristiretket romukoppaan

Kuva: Pasi Leino

Kuvassa arkeologi Juha Ruohonen katselee kirkon kaivauspaikalta otettuja valokuvia.

Edellinen artikkeliEkumeeninen teko -tunnustus Lapinlahdelle
Seuraava artikkeliJohn Vikström -liikuttajapalkinto Pertti Alajalle

Ei näytettäviä viestejä