Suomen ortodoksisessa kirkossa 700 jäsentä vähemmän kuin vuosi sitten – sadan vuoden aikana jäsen­määrä on kulkenut vuoristo­rataa

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä oli viime vuoden lopussa 57 613. Viime vuoden aikana jäsenmäärä pieneni 696 henkilöllä. Kirkosta eroamis- ja kuolleisuusluvut olivat suuremmat kuin kasteiden ja kirkkoon liittymisten määrät.

Suomen ortodoksisen kirkon jäseneksi kastettiin viime vuonna 402 henkilöä. Kirkkoon liittyi mirhavoitelun sakramentin tai rekisteröinnin kautta 589 henkeä.

Kirkosta kuitenkin erosi 896 henkeä ja sen jäsenistä kuoli 702 henkeä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa oli viime vuoden lopussa 12 seurakuntaa. Tämän vuoden alusta lukien seurakuntia on kymmenen. Vuoden lopussa seurakunnista ylivoimaisesti suurin oli Helsinki, jonka jäsenmäärä viime vuoden lopussa oli 22 325. Seuraavina tulivat Joensuu (6 661), Kuopio (5 672) ja Tampere (4 340).

Pienin ortodoksinen seurakunta viime vuoden lopussa oli Lappi (1 025). Tämän vuoden alusta Lapin, Kajaanin ja Oulun seurakunnat muodostivat yhdessä uuden Pohjois-Suomen seurakunnan.

Kokonaisjäsenmäärän osalta kasvussa oli vain kaksi seurakuntaa, Turku ja Tampere. Molempiin kirjattiin yli sata kirkkoon liittymistä, ja myös kastettujen ja kuolleiden määrän suhde oli maltillinen.

Ortodoksisen kirkon jäsenmäärä on kulkenut vuoristorataa

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä on vajaan sadan vuoden aikana kulkenut eräänlaista vuoristorataa.

1920-luvun alkupuolella jäseniä oli noin 70 000. Suurimmillaan jäsenmäärä oli sotavuosien aikana, jolloin se oli hieman yli 80 000.

Sotien jälkeen ortodoksinen kirkko menetti vuosikymmenien ajan jäseniään. Yksi syy oli kaikkialle Suomeen hajaantuneen karjalaisväestön assimilaatio: luterilaisten kanssa solmituissa avioliitoissa syntyneet lapset kastettiin usein luterilaisiksi.

Pienimmillään ortodoksisen kirkon jäsenmäärä oli vuonna 1991, jolloin se oli alle 56 000. Puolessa vuosisadassa kirkko oli menettänyt noin 30 prosenttia jäsenmäärästään.

Sen jälkeen kirkon jäsenmäärä nousi yhtäjaksoisesti vuoteen 2012, jolloin jäseniä oli runsaat 61 000. Kasvun taustalla oli varsinkin maahanmuutto.

Vuonna 2013 alkoi jälleen tähän saakka jatkunut jäsenmäärän pienentyminen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa 700 jäsentä vähemmän kuin vuosi sitten – sadan vuoden aikana jäsenmäärä on kulkenut vuoristorataa

Edellinen artikkeliPiispa Jukka Keskitalo Vatikaanissa: Kirkon on syytä pyytää saamelaisilta anteeksi rakenteellisia syntejä, jotka vaikuttavat edelleen
Seuraava artikkeliKolumni: Yhä suurempi osa suomalaisista on ikäihmisiä – miksei heidän käsityksillään ole väliä?

Ei näytettäviä viestejä