Suomen ortodoksinen piispainkokous puoltaa arkkipiispanistuimen siirtoa Kuopiosta Helsinkiin

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous puoltaa yksimielisesti arkkipiispanistuimen siirtoa Helsinkiin. Suomen ortodoksinen kirkko tiedotti 5.10. päivätystä lausunnostaan eilen keskiviikkona. Perusteluna on ennen kaikkea se, että ortodoksisen kirkon toiminnan painopiste on siirtynyt eteläiseen Suomeen, jossa on myös suurin seurakuntalaisten keskittymä.

”Kirkkomme missiolle ja läsnäololle yhteiskunnassa on oleellista, että henkinen ja hengellinen johto on sisällöllisen työn eturintamassa siellä missä työsarkaa on eniten ja potentiaali suurin. Arkkipiispan istuimen siirto pääkaupunkiin sopii tähän kirkon johtajuuden näkökulmasta. Samalla arkkipiispa pystyy parhaiten johtamaan ortodoksisen kirkon kehittymiseen vaikuttavaa edunvalvontaa pääkaupungissa, jonne suomalainen päätöksenteko ja siihen vaikuttavat verkostot ovat keskittyneet”, perusteluissa kirjoitetaan.

Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan perustamisasiakirja edellyttää, että arkkipiispan tittelinä käytetään kyseisen kaupungin nimeä lisäyksellä “ja koko Suomen”. Toisin sanoen uusi muoto kuuluisi ”Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa”. Siirtoratkaisu noudattaisi myös yleisortodoksista käytäntöä, jonka mukaan kirkon johtajan istuimen paikka on maan pääkaupungissa.

Arkkipiispanistuimen siirto antaisi toteutuessaan mahdollisuuden arvioida uudelleen hiippakuntien kokoa ja rajoja. Piispainkokous esittää, että tehtävää varten kirkolliskokouksen tulisi asettaa erillinen työryhmä.

Arkkipiispanistuimen siirron toteutuessa kirkolliskokouksen pitäisi valita Kuopioon uusi piispa eli metropoliitta. Piispainkokous esittää, että se tapahtuisi vuoden 2018 varsinaisessa kirkolliskokouksessa.

Arkkipiispanistuimen siirto Kuopiosta Helsinkiin on esillä ortodoksisessa kirkolliskokouksessa 27.11.

Kuva: Matti Karppinen. Uspenskin katedraali Helsingissä.

Lue myös:

Metropoliitta Ambrosius eläkkeelle – seuraajan valinta täysin auki

Ortodoksikirkko selvittää arkkipiispanistuimen siirtämistä Kuopiosta Helsinkiin

Edellinen artikkeliReformaation merkkivuoden kampanja: Sisarpuita kasvaa Suomessa ja Tansaniassa
Seuraava artikkeliBjörn Vikström virallisesti ehdolle arkkipiispaksi

Ei näytettäviä viestejä