Suomen Lähetysseura tukee naisten ammattiopintoja Senegalissa – ”Haluan olla miehistä riippumaton”

Koulujärjestelmästä pudonneet nuoret naiset voivat osallistua ammattiopintoihin Senegalin luterilaisen kirkon koulutuskeskuksessa. Opiskelu Suomen Lähetysseuran kummituella parantaa naisten työllistymistä ja asemaa yhteiskunnassa. Se on myös tie tasa-arvon lisääntymiseen ja köyhyyden vähentämiseen, Lähetyssanomissa kerrotaan.

Fatickin kaupungissa Senegalissa sijaitseva naisten Femmes pour Christ -naisjärjestön koulutuskeskus aloitti toimintansa vuonna 2011. Nyt opiskelijoita on kolmella vuosikurssilla yhteensä 72. Heistä suurin osa on kotoisin Fatickista ja sen lähialueilta.

Viime syksynä uusien opiskelijoiden määrää jouduttiin jo rajoittamaan, jotta tilat ja materiaalit riittäisivät. Esimerkiksi ompelukoneita on opetuskäytössä yhteensä 15, tietokoneita vain kolme.

Kouluun ei ole sisäänpääsyvaatimuksia tai pääsykoetta, ja opiskelijoiden taustat ovat hyvin erilaisia. Osa on käynyt koulua lukioon asti, mutta toisilla on takanaan vain joitakin vuosia peruskoulua. Nuorimmat tytöt asuvat vielä vanhempiensa luona, kun taas vanhimmat ovat jo naimisissa, ja osalla heistä on jo lapsiakin. Opiskelijoiden joukossa on sekä kristittyjä että muslimeja.

Pääaineeksi ompelu tai kotitalous

Ensimmäisenä vuonna opintoihin kuuluvat sekä käsityön että kotitalouden perusteet. Ensimmäisen vuoden jälkeen näistä toinen valitaan pääaineeksi. Kolmantena vuonna pääaineesta suoritetaan näyttötutkinto.

Kotitalousopinnot sisältävät ruuanlaiton, leivonnan ja tarjoilun opetusta, ravintotietoutta sekä kotitaloustekniikkaa.

Käsityön suuntautumisvaihtoehto sisältää opetusta kankaanvärjäyksestä ja antaa taidot kankaan leikkaamisesta ja vaatteiden ompelusta mittojen mukaan. Löytyypä koulusta sellainenkin opiskeluista innostunut nuori nainen, joka tekee sekä käsityö- että kotitalouslinjaa.

Opetukseen kuuluu sekä teoriaa että käytäntöä, jotta opetettavat asiat tulisi käytyä läpi perusteellisesti ja ne tulisivat kunnolla ymmärretyiksi. Suurin osa opiskelijoista on valinnut pääaineekseen käsityön.

– Ompelemista voi tehdä kotonakin, ei tarvitse lähteä muualle töihin, nuoret naiset selittävät valintaansa. Perheen arjesta huolehtiminen on helpompaa, jos ansiotyönkin voi tehdä kotona.

Opiskelua kahdessa vuorossa

Vuosikurssit on jaettu kahteen ryhmään, joista ensimmäinen opiskelee aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. Ryhmäjako helpottaa opiskelijoiden arkea. Osa tytöistä käy töissä, ja heille iltapäiväopiskelu on parempi vaihtoehto, kun taas toiset opiskelevat aamupäivän ja palaavat iltapäiväksi ja illaksi kotitöiden pariin.

Osa opiskelijoista käy töissä maksaakseen itse koulumaksunsa. Maksut vaihtelevat eri vuosikursseilla; esimerkiksi ensimmäisenä vuonna ilmoittautumismaksu on noin 11 euroa ja kuukausimaksu noin 4,5 euroa. Muihin kouluihin verrattuna summat ovat hyvin kohtuullisia.

Koulutuskeskukselle on tarkoitus hakea valtiolta virallista hyväksyntää ammatillisena oppilaitoksena. Virallinen todistus helpottaisi myös opiskelijoiden työnhakua valmistumisen jälkeen.

Ongelmat selvitetään keskustellen

Arjen pyörittämisestä ja käytännön asioiden järjestämisestä koulussa vastaa Maimouna Faye.

– Työ ei ole helppoa. Koulussa on paljon tyttöjä ja paljon sääntöjä noudatettavaksi, Maimouna sanoo. Opiskelijoiden vastuulla on esimerkiksi keittiön siivous ja pihan lakaiseminen.

– Välillä täytyy muistuttaa tehtävistä, kun tytöt vain haluaisivat jutella, hän naurahtaa.

– Niin kuin muuallakin, osa tytöistä suhtautuu opiskeluun todella vakavasti, toiset vähän rennommin. Jos tulee ongelmia, annan neuvoja ja asiat selvitetään keskustellen. Joskus ollaan yhteydessä vanhempiin.

Omalla rahalla itsenäiseksi

Ensimmäisen vuoden opiskelijalla Ndeye Bineta Fayella on vastaus valmiina, kun kysytään, miksi ammattikoulutus kiinnostaa.

– Olen aina halunnut opiskella ompelua, se on unelma-ammattini! Haluaisin olla muotisuunnittelija.

Koulutuksen kautta voi saada ammatin, mutta taustalla on muitakin toiveita.

– Haluaisin olla itsenäinen ja miehistä riippumaton, Ndeye jatkaa.

Muilla opiskelijoilla on samansuuntaisia ajatuksia. Koulutus helpottaa työn saamista tai vaikka ompelimon perustamista. Omalla rahalla voi itse huolehtia omasta perheestään ja vanhemmistaan.

Opetusta viiden opettajan voimin

Koulussa on viisi opettajaa: kotitalouteen, kankaanvärjäykseen ja tietotekniikkaan kuhunkin yksi ja ompeluun kaksi. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa sujuu hyvin.

– Opettajat ovat kärsivällisiä, vakuuttavat nuoret naiset hymyillen.

Toinen ompeluopettajista on Elhadj Dieye, joka on töissä koululla kuudetta vuotta.

– Ammatti auttaa elämässä eteenpäin. Koulussa opetetaan perusteet, mutta opiskelu jatkuu valmistumisen jälkeen. Aina voi oppia jotain uutta, hän sanoo.

Elhadj pitää koulutusta erittäin tärkeänä.

– Näiltä tytöiltä on koulu jäänyt kesken, mutta sen sijaan että olisivat lähteneet Dakariin etsimään töitä, he ovat tulleet tänne opiskelemaan ammatin.

Kotityöt vievät aikaa koulunkäynnistä

Monet nuoret lähtevät työn ja elannon toivossa maaseudulta pääkaupunkiin, vaikka toimeentulon hankkiminen on sielläkin erittäin vaikeaa. Ilman koulutusta monet Dakariin lähteneet tytöt päätyvät kotiapulaisiksi huonoihin olosuhteisiin ja huonolla palkalla.

Koulu on voinut jäädä kesken esimerkiksi kokeissa epäonnistumisen takia tai siksi, että tytön on jäätävä kotiin vanhempien avuksi tekemään kotitöitä. Usein nämä liittyvät toisiinsa: tytöt joutuvat tekemään paljon kotitöitä, joten koulutehtäville ei jää tarpeeksi aikaa, mikä taas johtaa kokeissa epäonnistumiseen.

Ammattikurssi toteutti unelman

Henriette Ngom (25) on kahden lapsen äiti, joka opiskelee naisten ammattikoulussa kolmannella vuosikurssilla ja valmistuu käsityölinjalta ensi kesänä. Henriette on kotoisin Diouroupin kylästä, jossa kävi myös koulua. Hän ei kuitenkaan läpäissyt peruskoulun viimeisen luokan loppukoetta vaikka yritti sitä kahtena vuonna peräkkäin.

Senegalilaisessa koulujärjestelmässä kahden epäonnistuneen kokeen jälkeen lapsi tai nuori ei enää voi jatkaa koulunkäyntiä, vaan putoaa järjestelmän ulkopuolelle. Ainoa mahdollisuus olisi jatkaa yksityiskoulussa, mikä olisi paljon kalliimpaa.

Yksityiskoulu ei ollut vaihtoehto Henriettelle, mutta hän kuuli naisten ammattikoulusta, ja päätti hakea sinne. Hänelle on aina ollut itsestään selvää, että jonkinlainen koulutus täytyy olla toimeentulon hankkimiseksi ja perheen elättämiseksi.

– Meille naisille on tärkeää, että saamme ammatin, Henriette sanoo.

Suomen Lähetysseuran kummityössä kehitetään opetusta

Naisten koulutuskeskuksen toimintaa tuetaan Suomen Lähetysseuran kummityön kautta. Lähetysseurassa on kummitoiminnan 30-vuotisjuhlavuosi. Työ alkoi Ristinkukan Päiväkodista vuonna 1988.

Lähetysseura on tehnyt kummityötä Senegalissa vuodesta 1996. Ammattiopiskelijoiden lisäksi kummien tuella lähes 200 koululaista käy peruskoulua tai lukiota. Viime vuonna kahdeksan nuorta onnistui kirjoittamaan ylioppilaaksi. Maassa, jossa aikuisten lukutaitoprosentti on 56, ylioppilaaksi pääsy on hieno saavutus.

Myös pienimpiä lapsia tuetaan koulunkäynnin aloittamisessa. Seurakunnallisissa esikouluryhmissämme käy yli 200 esikouluikäistä lasta. Esikouluryhmät tarjoavat 3–6- vuotiaille lapsille mahdollisuuden oppia esikoulutaitoja ja koulunkäyntiin valmentavia taitoja äidinkielellä ennen koulun aloittamista. Esikoulut toimivat kylissä, joissa ei vastaavia palveluja ole muutoin tarjolla.

Paikallinen työntekijä Waly Thiaw seuraa esikoululuokkia ja vierailee niissä kuukausittain. Waly monitoroi opetusta ja kouluttaa opettajia. Opetusta pyritään jatkuvasti kehittämään seuraamalla, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät. Seurakuntia pyritään myös vahvistamaan ottamaan isomman roolin esikoululuokkien toiminnasta.

– Esikouluryhmät ovat auttaneet todella paljon koko kylää. Ennen lasten oli vaikeaa aloittaa koulunkäynti. Nyt on helpompaa, kun monet perustaidot ovat hallinnassa, Waly kertoo.

Myös vanhemmat ovat huomanneet asian tärkeyden. Viesti vanhemmilta onkin, että esikoululuokkien eteen halutaan yhdessä tehdä työtä. Usein luokkiin olisi enemmän tulijoita kuin mitä voidaan ottaa.

Kuvat: Leena Lampinen. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

1. Ensimmäisen vuoden opiskelija Ndeye Bineta Faye haaveilee muotisuunnittelijan ammatista.

2. Senegalin koulujärjestelmästä pois pudonnut kahden lapsen äiti Henriette Ngom valmistuu ensi kesänä käsityölinjalta.

Juttu on julkaistu Lähetyssanomissa 3/2018

Edellinen artikkeliLuottamushenkilö Tapio Moisio Alajärveltä: ”Ylhäällä on ainoa täydellinen seurakunta”
Seuraava artikkeli”Tuntuu hienolta!” – Ensimmäiset naiset pappisvirkaan Thaimaassa

Ei näytettäviä viestejä