Suomeen perustettiin fransiskaaninen osuuskunta

AnnalatPauli Annala ja teologian maisterit Eeva Vitikka-Annala ja Kalle Hiltunen.

– Osuuskunta on vastarintaliike, joka haluaa tarjota suojan niille, jotka nykyaikainen kiireinen elämätapa on uuvuttanut. Aineellisen kasvun sijaan haluamme edistää ihmisen sisäistä ja hengellistä kasvua, sanoo Pauli Annala, joka on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan systemaattisen teologian, erityisesti dogmatiikan yliopistonlehtori.

San Damianon osuuskunta harjoittaa kurssitoimintaa ja tarjoaa tiloja hiljaisuuden retriiteille. Kurssitarjontaa on italialaisesta ruokakulttuurista rukouksen teologian tai pyhän laulun kursseihin. Hetkipalvelukset rytmittävät toimintaa.

– Fransiskaaniveljestö oli alunperin palvelustyötä tekevien veljien ja sisarten yhteisö. Varhaiset veljet ja sisaret olivat hyviä työläisiä, mutta he poikkesivat aikansa muusta työtä tekevästä kansasta siinä suhteessa, etteivät he halunneet tehdystä työstä rahapalkkaa. Franciscuksen työnäky perustui käsitykseen anteliaasta Jumalasta, joka jakaa luomakunnan hyvyyksiä kaikille, Annala selvittää.

Hänen mukaansa nykyinen työkäsitys ei perustu palvelemisen ja sisaruuden idealle, vaikka sen pitäisi.

Kokonaan osuuskunnan palvelijaksi?

Osuuskunnan jäsenet sitoutuvat Sääntöön. Ytimenä ovat kolme fransiskaanista hyvettä, yksinkertaisuus, kristillinen veljeys ja sisaruus sekä evankelinen kuuliaisuus. Sääntö kehittyy osuuskunnan kasvun myötä.

– Kaikki on vasta oraalla. Emme tiedä vielä, asuuko tontilla joskus osuuskuntalaisia. Olemme avoimia sille vaihtoehdolle. Voimme tarjota myös pidempiaikaista osallisuutta ja asumista täällä. Tänne voi tulla tekemään teologista tutkimusta, viimeistelemään pro gradu -tutkielmaansa tai jopa väitöskirjaansa, sanoo teologian maisteri Eeva Vitikka-Annala.

Suunnitteleeko yliopistolehtori Annala siirtymistä julkiselta sektorilta vasta perustetun osuuskunnan palvelukseen?

– Kyllä, kun on palvellut julkista sektoria liki kolmekymmentä vuotta, ajatus siirtymisestä kokonaan osuuskunnan palvelijaksi on houkutteleva.

(Kuvassa Eeva Vitikka-Annala ja Pauli Annala)

Osuuskunnan verkkosivut

Edellinen artikkeli”Äitienpäivänä muistetaan myös surun tummaa kudontaa”
Seuraava artikkeliElokuva Opus Dein perustajasta ensi-iltaan Yhdysvalloissa

Ei näytettäviä viestejä