Suomalaiset ovat Pohjolan uskonnollisimpia

Kristinuskon asema on Suomessa vahvempi kuin muissa Pohjoismaissa. Laajassa pohjoismaisessa, yhteistyönä toteutetussa tutkimushankkeessa kävi ilmi, että Suomessa myös kirkolla on edelleen vankka asema esimerkiksi politiikassa tai mediassa. Asiasta kerrotaan tuoreessa Kotimaa-lehdessä.

Viisi vuotta kestänyt yhteispohjoismainen NOREL-tutkimus tarkasteli erityisesti kirkon ja valtion suhdetta sekä uskonnon roolia politiikassa ja mediassa vuosina 1988–2008. Elokuussa esitellyn tutkimuksen mukaan protestanttinen uskonnollisuus on pirstoutumisen sijaan yhtenäistymässä. Tutkijoiden olettamus uskonnon paluusta julkisuuteen osoittautui myös oikeaksi.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat pohjoismaalaisista uskonnollisimpia, tanskalaiset uskovat vähiten. Suomessa kirkko on ollut jo pitkään itsenäisempi suhteessa valtioon kuin muissa Pohjoismaissa. Tanskalla kirkolla ei vieläkään ole valtiosta irrallista ylintä päättävää elintä eli kirkolliskokousta.

Kirkon asema politiikassa ja mediassa on myös yllättävän erilainen Pohjoismaissa, toteaa Helsingin yliopiston kirkkososiologian lehtori Kati Niemelä
Kotimaan haastattelussa. Hänen mukaansa Ruotsin ja Norjan televisio ja radio antavat kirkolle paljon vähemmän tilaa kuin Suomen Yle.

Jokin sentään on ja pysyy samankaltaisena kaikissa Pohjolan maissa: kirkossa on käyty jo pitkään hyvin vähän, eikä jumalanpalveluksiin osallistumisessa ole missään Pohjoismaassa tapahtunut suuria muutoksia.

Lue Danielle Miettisen artikkeli aiheesta 2.10. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä

Kuva: Kristný Rós Gústafsdóttir. Islannin Keflavikissa vietettiin Pohjoismaisia diakoniapäiviä tämän vuoden elokuussa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTappara kutsuu kummit ja kummilapset yhdessä jääkiekkopeliin
Seuraava artikkeliJope Ruonansuu uskoo Jumalaan ja horoskooppeihin

Ei näytettäviä viestejä