Suomalainen tutkimus Lutherin musiikin teologiasta saa kansainvälistä huomioita

Suomalainen tutkimus Martti Lutherin musiikin teologiasta on päässyt merkittävään kansainväliseen julkaisusarjaan. Musiikilla katsotaan olleen suuri merkitys luterilaisessa reformaatiossa. Tätä historiaa on kuitenkin tutkittu yllättävän vähän teologisesti.

Teologian tohtori Miikka
Anttilan systemaattisen teologian alaan kuuluvassa tutkimuksessa kysytään: miksi Luther pitää musiikkia niin tärkeänä? Tutkimustulosten valossa avainsanat ovat kauneus ja mielihyvä. Musiikki avaa tunne-elämän ja esteettisen mielihyvän merkityksen kristillisessä uskossa.

Lutherin teologiassa tunteella on Antilan tutkimuksen perusteella erityinen asema. Uskova ihminen ei Lutherin mielestä ole stoalaisen tyyni ja hillitty ajattelija, vaan pikemminkin kykenevä poikkeuksellisen syviin ja helliin tunteisiin. Anttilan tutkimuksen perusteella musiikin teologinen merkitys on siinä, että se kykenee ohjaamaan ihmisen tunne-elämää.

Anttilan tutkimus Luther’s theology of music. Spiritual beauty and pleasure ilmestyy elokuussa julkaisusarjassa Theologische Bibliothek Töpelmann.

Lue myös: Väitös: Luterilaisuus on iloista aistikylläistä hengellisyyttä

Edellinen artikkeliRisto Soramies: ”Pappisvala on minulle elämän ja kuoleman kysymys”
Seuraava artikkeliKirkon somessa matala kynnys

Ei näytettäviä viestejä