Suomalainen pastori: Turkin maanjäristystuhot järkyttävät

Turkin_lippuRisto Soramies kertoi maanantaina, että ensimmäiset uutiset maanjäristyksestä tulivat pian sunnuntaijumalanpalveluksen jälkeen.
Istanbulissa ei ole kärsitty järistyksen vaikutuksista, sillä matka sieltä maanjäristysalueelle on pidempi kuin Helsingistä Utsjoelle. Tilannetta on seurattu kuitenkin järkyttyneinä.

Soramiehen mukaan informaatio maanjäristyksistä otettiin Istanbulissa ensiksi vastaan puolisuurena uutisena, koska kirkon lähellä huomiota herätti samanaikaisesti iso mielenosoitus. Tieto sotilaiden kuolemista Turkin armeijan ja kurdien välisissä kahinoissa oli saanut väkijoukot kaduille osoittamaan mieltään.

Vähitellen huomio kuitenkin kiinnittyi maanjäristysuutiseen. Lehtitietojen mukaan satoja ihmisiä on kuollut, ja lisäksi satoja on kateissa. Loukkaantuneita on toistatuhatta. Vaikeimmin katastrofi iski Vanin ja Ercişin kaupunkeihin Vanin maakunnassa.

– Ihmiset kauhistelevat ja surevat. Istanbulissa on jatkuva pelko, että tännekin tulee uudestaan suuri maanjäristys, Soramies sanoi viitaten 90-luvun lopulla Istanbuliin iskeneeseen tuhoisaan järistykseen. Istanbulin maanjäristys oli tapahtunut juuri vähän ennen kuin hän itse muutti Turkkiin.

Soramiehen mukaan Turkki on maanjäristyksille altista aluetta: pienempiä järistyksiä on usein, ja välillä myös ihmisiä kuolee. Hän arveli Turkin varustautuneen nyt paremmin maanjäristyksiin kuin reilu vuosikymmen sitten, sillä uudemmat rakennukset on tehty paremmin järistyksiä kestäviksi.

– Aiemmin rakennettuja talojakin kuitenkin on, ja ne osoittautuivat kuolemanloukuiksi, Soramies sanoi.

Sunnuntain tuhot eivät onneksi nouse yhtä suuriksi kuin Istanbulin järistyksen seuraukset aikanaan, sillä Van ja Erciş ovat pienempiä kaupunkeja. Apua maanjäristysalueelle on tarjottu jo ulkomaita myöten.

Sunnuntaina viimeisen jumalanpalveluksensa Istanbulissa pitänyt ja pian eläkkeelle jäävä Soramies ei vielä tiennyt, kuinka aktiivisesti Istanbulin kirkot osallistuvat Vanin maakunnan uhrien auttamiseen. Istanbulin onnettomuuden aikaan kristilliset tahot toimivat aktiivisesti, ja Soramies arveli, että kirkkokuntien yhteistä apua saattaisi lähteä nytkin paikalle jonkin verran.

– En ole kuullut asiasta konkreettisesti, mutta tästä keskustellaan. Todennäköisesti kristittyjen yhteisö on valmis auttamaan.

Soramies on työskennellyt Turkissa Kansanlähetyksen lähettämänä.

Edellinen artikkeliHenrik Perret: Kirkossa vakavan itsetutkiskelun paikka
Seuraava artikkeliVäitös: Vanhempien ei pitäisi riidellä lasten läsnäollessa

Ei näytettäviä viestejä