Suomalainen asiantuntija: Turvallisuusriski suuri Dadaabissa

Dadaab

– Turvallisuusriski pysyy edelleen suurena, mutta työ jatkuu varmasti, sanoo Kirkon ulkomaanavun Itä-Afrikan alue-edustaja Seppo Rantanen.

Rantanen arvioi leirille tulevan edelleen noin 500 ihmistä päivässä. Uusien pakolaisten määrä on kuitenkin vähentynyt huomattavasti, koska avustustyö Somaliassa on saatu toimimaan tehokkaammin.

Dabaabin leiri on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista ja pakolaisleireistä.  YK:n pakolaisjärjestö UNHCR perusti sen runsaat 20 vuotta sitten väliaikaiseksi turvapaikaksi sisällissotaa pakeneville somalialaisille. Nyt siellä arvioidaan asuvan runsaat puoli miljoona ihmistä. Kirkon Ulkomaanavun kumppani, Luterilaisen maailmanliiton avustusjärjestö huolehtii leirille tulevien pakolaisten rekisteröinnistä.

– Kidnappaukset eivät tulleet avustusjärjestöille yllätyksenä, niistä varoitettiin jo pari kuukautta sitten, sanoo Seppo Rantanen.  Leirin asukkaita kidnappaukset eivät uhkaa, vaan työntekijöitä, nehän tehdään rahan toivossa. Ei köyhästä somalialaisesta maanviljelijästä kukaan ole valmis maksamaan lunnaita, muistuttaa Rantanen.

Sekä Kenian hallitus että poliisi uskovat sieppausten takana oleva somalialaisen Al-Shabaab -kapinallisjärjestön, joka kuitenkin kiistää osallisuutensa. Poliisi uskoo, että siepatut työntekijät on viety rajan yli Somaliaan.  Kenia julisti viime viikonloppuna Al Shabaab  -järjestön viholliseksi ja hyökkäsi Somalian puolelle raja-alueen turvaamiseksi.

Edellinen artikkeliKansanlähetys muutti homolinjausta työhönotossa
Seuraava artikkeliFidalta ruoka-apua Pohjois-Koreaan

Ei näytettäviä viestejä