Sotkamossa kootaan yhteen parhaat palvelut nuorille – esimerkkinä Kajaanin seurakunnan Naksu-hanke

Nuorten palveluiden lupaaviin toimintamalleihin ja yhdessä nuorten kanssa kehitettyihin toimintatapoihin paneudutaan Diakin ja THL:n Sokra-hankkeen järjestämässä, valtakunnallisessa Nuorille parhaat palvelut –seminaarissa tällä viikolla Sotkamossa.

Tämänhetkinen pirstaleinen palvelujärjestelmä vastaa asiantuntijoiden mukaan huonosti syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tarpeisiin. Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevilla nuorilla on muita useammin erilaisia hyvinvointi- ja sosiaalisia ongelmia, kuten mielenterveysongelmia, taloudellisia vaikeuksia tai rötöstelyä. Usein tulevaisuuden näky on kaventunut. Tällaisten nuorten määrä on lisääntynyt sekä Suomessa että Euroopassa

– Tällä hetkellä Suomessa on koulutuksen ja työelämän ulkopuolella noin 120 000 15–29-vuotiasta nuorta. Uusilla kokeilevilla toimintatavoilla voidaan tarjota palvelujärjestelmästä puuttuvaa kokonaisvaltaista, yksilölähtöistä ja osallistavaa, sektorirajat ylittävää työtä nuorten auttamiseksi, tutkija Reija Paananen sanoo.

Kokonaisvaltaisessa ja osallistavassa kohtaamisessa nuoren yksilöllinen tilanne ratkaisee sen, mitä tukea ja palvelua milloinkin tarjotaan.

Sotkamoon kokoontuu 130 asiantuntijaa eri puolilta Suomea ja paikallisista kehittämishankkeista kertomaan, kuinka nuorten palveluita voisi parantaa. Seminaari kokoaa yhteen nuorten palveluita kunnissa ja järjestöissä kehittäviä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa työskenteleviä. Ratkaisuja palveluiden kehittämiseksi kuullaan ja etsitään seminaarin lisäksi kuudessa työryhmässä.

Tilaisuudessa kuullaan neljän ministeriön linjaukset ja kerätään käynnissä olevien kehittämishankkeiden tuotokset yhteen: 100 ideaa osallisuuden vahvistamiseksi.

Kajaanin seurakunnan hanke esimerkki lupaavasta uudesta toiminnasta

Kainuulaista näkökulmaa teemaan tuovat paikalliset kehittämishankkeet, joissa on saatu jo lupaavia tuloksia. Kajaanin seurakunnan Naksu-hankkeessa tuetaan 18–35-vuotiaita asunnottomia kajaanilaisnuoria.

– On ollut ilo ja todellinen yllätys huomata, miten nopeasti asunnon saamisen jälkeen asukkaat ovat aktivoituneet omassa elämässään ja päässeet eteenpäin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Anne Matilainen Kajaanin seurakunnasta.

Myös Sotkamon kunnan Väliasema – raide tulevaisuuteen -hankkeessa nuorten arjen hallinta on lisääntynyt ja sosiaalinen osallisuus vahvistunut.

– Kun nuori kohdataan ihmisenä eikä ongelmiensa edustajana, tuki kohdistuu häneen kokonaisuutena, hankepäällikkö Heidi Hanhela summaa.

Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanketta (Sokra) toteuttavat Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Sokra tukee Euroopan sosiaalirahaston sosiaalisen osallisuuden ja köyhyyden torjunnan toimintalinjan hankkeita. Toimintalinja on osa ”Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020” -rakennerahasto-ohjelmaa.

Kuva: Diak

Lue myös:

Kajaanin seurakunta auttaa asunnottomia EU-rahalla

”Seurakunnan EU-rahoituksessa keskityttävä rahan asemesta siihen, että tehdään hyvää”

Sotkamon seurakuntanuoret ovat tehneet jo yhdeksän lyhytelokuvaa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa: ”Kristinuskosta ei perusteita rajojen sulkemiselle”
Seuraava artikkeliMartti Turunen Polvijärven uusi kirkkoherra

Ei näytettäviä viestejä