Sodan ajan kuvia netissä katsottavissa

sotakuvat

Sodan ajan kuvia on digitoitu erilaisilta negatiiviformaateilta: joukossa on ollut mm. lasilevyjä, laakafilmejä ja rullafilminegatiiveja. Erityisen vahvana teemana kuvissa on yhteisöllisyys – kylien tapahtumiin, häihin ja hautajaisiin osallistuivat kaikki vauvasta vaariin. Sukupolvet elävät kuvissa rinta rinnan.

Karjala näyttäytyy kuvissa yllättävän modernina ja vauraana alueena, jossa on päiväkoteja, kansalaisopistoja ja kauniita kyliä. Toisaalta Viipurissa pelataan jalkapalloa pommitusten raunioiden keskellä.

Aineistossa kiinnittävät huomiota monet yksityiskohdat. Rakennusperintö on saanut oman dokumentaationsa, samoin ajan muoti ja pukeutuminen. Erilaiset viihdyttäjät matkaavat paikkakunnalta toiselle soittajineen ja koomikoineen. Hevoset ja koirat työskentelevät sotilaiden rinnalla. Suomalaiset katselevat kiikareilla palavaa Pietaria ja Kronstadtia.

Digitointityö on tärkeä osa Kansalliskirjaston toimintaa. Kirjasto on tuottanut mm. neljä miljoonaa digitoitua aikakauslehtisivua ja kaksi miljoonaa sanomalehtisivua. Tekijänoikeuksista vapaa vanha aineisto on käytettävissä verkossa osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi ja tekijänoikeudenalainen aineisto vapaakappalekirjastoissa eri puolilla Suomea. 

Sodan ajan kuvat -palvelu.

(Kuva SA-kuva)

Edellinen artikkeliRuotsin kirkko selvittämässä Stasi-yhteyksiä – Miten Suomi?
Seuraava artikkeliSoini: Homoseksuaalisuus ja avioliitto eivät kuulu samaan virkkeeseen

Ei näytettäviä viestejä