Simon seurakunnassa kokoonnutaan paljon myös jokivarren maalaistaloissa

Haluan pysyä ajan valtimolla, kiteyttää Simon seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Toivo Pirneskoski perustelut monille luottamustehtävilleen.

– Olen aina käynyt tapahtumissa ja jumalanpalveluksissa. Seurakunnan toimintaan osallistuminen ei ole koskaan ollut vaikeaa, ja päättäjänä seurakuntaan pääsee vielä syvemmälle.

Kaksi ensimmäistä valtuustokautta Pirneskoski toimi kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana. Luottamustehtäviä on ollut ja on myös seurakunnan ulkopuolella.

– Kun itse on aktiivinen, niin väki katsoo, että kyllä se voi tätäkin asiaa viedä eteenpäin. Vaalien kauttahan nämä asiat menevät.

Vapaaehtoistyö on maalaisseurakunnan elinehto

Ennen puhuttiin talkoista, nyt vapaaehtoistyöstä. Toivo Pirneskosken syntymäkunnassa Kittilässä puuhattiin nuoruusvuosina Sirkan kylälle talkoilla urheiluseuran talo kyläläisten kohtaamispaikaksi.

– Nuo juuret ovat kasvattaneet minut vapaaehtoistyöhön. Ja kun saa ystäviä työhön mukaan, niin asiat menevät vielä paremmin eteenpäin.

Seurakuntakeskus sijaitsee Simon keskustassa ja kirkko meren rantamalla. Simojoen jokivarren kylistä on hankala osallistua seurakunnan toimintaan. Kylätoimikunnat auttavat tilaisuuksien järjestämisessä kylätaloilla ja seurakuntalaisten kodeissa.

– Se palvelee paremmin koko seurakuntaa. Maalaistaloissa saattaa olla koolla jopa viisikymmentä henkeä eri puolilta kuntaa.

Myös eläkeläisjärjestöt osallistuvat aktiivisesti seurakunnan vapaaehtoistyöhön.

”Rakennusinsinööri ja arkkitehti luottamushenkilöinä ovat meille Jumalan lahja”

Pirneskoski on ollut liike-elämän palveluksessa esimiestyössä lähes 36 vuotta, joten talousasioiden huomioon ottaminen on tuttua. Viime helmikuussa hänet valittiin seurakunnan uuteen talouden tasapainotustyöryhmään.

– Toivon, että seurakuntiin saataisiin luottamushenkilöitä mahdollisimman monelta ammattialalta. He tuovat mukanaan tarpeellista tietoa seurakunnankin toimintaan.

– Meillä kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja on rakennuspuolen arkkitehti ja yksi jäsen rakennusinsinööri. Se on ollut Jumalan lahja, sillä heistä on ollut viime aikojen remonteissa iso apu.

Simon kirkollisveroa nostettiin vuonna 2016, mikä tuo liikkumatilaa toimintojen ja asioiden järjestelyyn.

– Valtuusto tekee menokehysraamit, niitä noudatetaan ja on elettävä sen mukaisesti. Jumalanpalvelukset ja siunaustilaisuudet kuuluvat seurakunnan perustehtäviin ja niiden hoitaminen on tärkeää. Ne ovat asioita, joista ei luovuta.

Sähkötön leirikeskus saaressa mietityttää

Taloustyöryhmän ja myöhemmin kirkkovaltuuston asialistalle tulee tänä syksynä Montajan saaren leirikeskuksen kohtalo. Saareen ei tule sähköä, ja vesi on tuotava mantereelta kahden kilometrin päästä. Leirien lainmukainen valvonta vaatii paljon työvoimaa.

– Leirikeskuksesta, saunasta ja laavusta ei ole paljon kuluja, mutta jos jotain järjestetään, niin kuluja tulee. Pitäisikö leirikeskus säilyttää, vuokrata vai myydä?

Taloudellinen puoli ei tässä päätöksessä ole hankalin. Seurakunnalla on Montajan saaressa metsää, ja Lapin ELY-keskus teki METSO-ohjelman mukaisesti tarjouksen 60,5 hehtaarin suojelualueesta. Kirkkovaltuusto hyväksyi tarjouksen yksimielisesti ja kertakorvaus saatiin 2013.

Kiinteistöistä pyritään tekemään kaikille saavutettavia

Simon seurakunnassa on vähän alle 2 600 jäsentä. Seurakunnan jäsenistö vähenee 60–70 henkilön vuosivauhtia, mutta tilinpäätös jäi viime vuonna jopa plussan puolelle.

Seurakunnan luottamushenkilöistä ja työntekijöistä perustettiin strategiatyöryhmä, jonka työn tuloksena oli seurakunnan visio: Simon seurakunta haluaa olla osa sinun elämääsi.

– Nostamme sanoman esiin, kohtaaminen koskettaa, rakastamme lähimmäistä ja arvostamme jäsenyyttä, Pirneskoski luettelee keinoja vision toteuttamiseksi.

Kohtaamisen mahdollisuuksia luodaan Simossa muun muassa kiinteistötyöryhmässä, jonka jäsen Pirneskoski on ollut jo ennen valtuustouraansa.

– Kokoontumispaikkojen pitää olla sellaisessa kunnossa, että jokainen seurakuntalainen voi niihin esteettömästi mennä. Se on minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia ja yksi johtoajatuksistani.

200-vuotiaan hirsikirkon rappuset korjattiin viime vuonna liikuntaesteisille soveltuviksi. Prosessi on ollut hidas.

– Nyt on kolmas kausi minulla menossa, ja portaista on koko sen ajan keskusteltu. Aktiivisesti korjausta on suunniteltu kolme ja puoli vuotta.

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja arkkitehti Jari Miettunen teki suunnitelmat ja kävi ne porras portaalta läpi Museoviraston, Kirkkohallituksen ja tuomiokapitulin kanssa. Kirkkovaltuusto hyväksyi rakentamispäätöksen. Yllätyksiin varauduttiin ja niitä myös tuli.

– Pääportaiden alakaaren hirsi oli täysin laho. Piti tehdä torjuntavoitto, josta tuli lähes 10 000 euroa lisämenoja.

Mopokirkko herätti nuoret osallistumaan

Seurakuntakeskukseen kuuluu pieni kirkkosali. Viisi vuotta sitten sen ympärille luotiin Toimintapiha. Koska Simo tunnetaan lohipitäjänä, pihaan muotoiltiin muun muassa maankohoumilla lohen pyrstö, jonka lähellä voidaan pitää ulkotilaisuuksia kuten jumalanpalveluksia ja yhteislauluhetkiä.

– Niitä ei ole kuitenkaan vielä kunnolla toteutettu. Toivon, että ne otettaisiin ajatuksiin.

Myös kirkkoherra ja seurakuntapastori ovat rohkaisseet monipuoliseen toimintaan. Uusimpia uutuuksia oli keväinen mopokirkko.

– Mopokirkkoon osallistui yli viisikymmentä nuorta. Kun oikeasta narusta vedetään, niin kyllä ihmiset huomaavat seurakunnan.

Seurakuntakeskuksessa on menossa suuri remontti. Sen on määrä valmistua tässä kuussa. Seurakuntakeskus työhuoneineen ja kirkkosaleineen saneerataan perusteellisesti.

– Tämän investoinnin kylkeen on otettu pikkuisen lainaa. Kaikki muut investoinnit on tähän saakka tehty omarahoitteisesti.

Remontin yhteydessä on tilaisuus nostaa myös seurakunnan sanoma esiin, toimintastrategian mukaisesti.

– Osoitamme, että tämä on Simon seurakunnan keskus. Julkisivun päätyseinään tulee iso risti.

Kuva: Reetta Pirneskoski

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliRunoilija Vesa Haapala: Koska kristinuskon Jumala tuli lihaksi ja kärsi, maailmalla on merkitys
Seuraava artikkeliRoihuvuoressa uudet seurakuntalaiset viedään saaristolaivalla merelle

Ei näytettäviä viestejä