Seurakunta valmistautuu jouluun 3: vanhustyöstä vastaava diakoniatyöntekijä ja kirkkoherra kertovat

Jouluvalmistelut ovat Suomen joulukaupungissa Turussa täydessä käynnissä. Tuomiokirkon kuusi on saanut valonsa, ja kirkko täyttyy päivittäin joulukirkkoihin ja konsertteihin osallistuvista.

Tuomiokirkkoseurakunnan eri työntekijäryhmät kertovat Kotimaan juttusarjassa juhlaan valmistautumisesta. Kolmannessa osassa äänen saavat vanhustyöstä vastaava diakoniatyöntekijä ja kirkkoherra.

Vanhustyöstä vastaava diakonityöntekijä Sofia Niskanen: Riemujuhlilla on 
varjopuolensa

Diakoniatyöntekijät näkevät usein riemullisten juhlien kääntöpuolen. Yksinäisyys korostuu jouluna. Monella asiakkaallamme ei ole sukulaisia eikä paikkaa, minne mennä. Tämä tulee vastaani usein, sillä tuomiokirkkoseurakunnan alueella on paljon yksin asuvia.

Lisäksi joulun aika tuo taloudellisia huolia. Osa yrittää saada pienestä eläkkeestään edes jotenkin laitettua joulua luokseen tuleville vieraille. Osa taas haluaisi lähteä sukulaisten luokse, mutta varaa bussi- tai junalippuun ei ole.

Kiireisintä minulla on marraskuusta joulukuun puoleenväliin. Silloin kalenteriin voi tulla paljon nopeita muutoksia. Joulunpyhiksi työkiireeni rauhoittuvat enkä ole silloin töissä. Välipäivinä työarki jatkuu taas.

Järjestämme eläkeläiskerhoille puurojuhlan, olemme mukana Lahja lapselle -keräyksessä ja viemme yksinäisille kukkatervehdyksen. Samalla muu työ, kuten koti- ja laitoskäynnit, kulkee rinnalla.

Diakoniatoimistomme on toisella puolella Aurajokea kuin tuomiokirkko, yhtymän viraston vieressä kerrostalossa. Ihmiset tunnistavat, että nämä tilat ovat sellaisia, joista voi pyytää apua. Meitä lähestyykin asiakkaita monesta seurakunnasta, ei vain tuomiokirkkoseurakunnasta.

Joulumielen tuo se, kun voi helpottaa ihmisen surun kokemusta tai taloudellista ahdinkoa. Toivoisin kuitenkin, että jouluna ei olisi niin kiire vaan ehtisi kohdata asiakkaita ajan kanssa.

Tuomiokirkon suuri joulukuusi on valon tuoja ja muistuttaa joulun olennaisista asioista. Sitä tulee usein täältä toimistolta katseltua.

Tuomiorovasti Heimo Rinne: Joulun ohjelmia laaditaan jo 
syyskuussa

Keskiajalla Turun tuomiokirkossa oli hetkipalveluksia ympäri vuorokauden, ja tuomiorovasti, Suomen piispan avustaja, koordinoi 80 papin työtä. Nykyään tuomiorovastiksi kutsutaan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraa ja alaisuudessani on vain kuusi pappia. Toimin myös tuomiokapitulin varapuheenjohtajana ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana.

Tuomiokirkossa ei ensimmäisen adventin jälkeen taida olla ainuttakaan päivää, jolloin kirkossa ei olisi ohjelmaa. Lisäksi moni perinteistämme näkyy valtakunnallisessa ja kansainvälisessä mediassa. Ne vaativat paljon organisointia, ja joulun ohjelmia aletaan laatia jo syyskuussa.

Joulun ensimmäiset isot mediatapahtumat ovat Turun tuomiokirkon joulukuusen saapuminen ja sen valojen sytyttäminen marraskuun lopussa. Vielä 1930-luvulla kuusi oli puolta pienempi, mutta nykytekniikalla voidaan kuljettaa jättiläisiä. Kuusessa on yhtä monta lamppua kuin tuomiokirkolla on ikää, tänä vuonna 717 lamppua.

Tuomiokirkossa järjestettävä evankelis-luterilaisen, ortodoksisen, roomalaiskatolisen ja vapaakirkon yhteinen Ekumeeninen joulu Suomen Turussa nähdään aina TV1:llä jouluaattona.

Joulunpyhinä olen töissä. Jouluni alkaa jouluaattoaamulla kello 7 Turun kauppahallissa. Minä ja kuoro olemme parvella, ja kaupanteko pysähtyy pariksikymmeneksi minuutiksi. Paikalla on parituhatta ihmistä ja hyvin harras tunnelma.

Vaikka kirkon jäsenmäärä on laskussa, tendenssi ei näy seurakuntamme tapahtumien kävijämäärissä vaan kävijöitä on vuosi vuodelta enemmän. Tosin joulupäivän aamuseitsemän jumalanpalveluksen suosio on hiipumassa.

Joulun keskeinen sanoma tulee työn kautta hyvinkin lähelle. Toki käy voimille, kun on jatkuvasti ihmispaljouden edessä.

Kuva: Pasi Leino. Tuomiorovastin virka perustettiin vuonna 1340. Nykyään virkaa hoitaa Heimo Rinne.

Lue myös:

Seurakunta valmistautuu jouluun 1: Ylivahtimestari ja hautausmaan työnjohtaja kertovat

Seurakunta valmistautuu jouluun 2: Lastenohjaajat ja nuorisotyönohjaaja kertovat

Edellinen artikkeliSaudi-Arabiassa uskontodialogi ei toiminut: ”Muslimit löivät meitä” – Pakolaisten kanssa sujuu hyvin
Seuraava artikkeliOulun Majakkaillat ovat vapaaehtoistyön voimannäyte – ”Jumala on siunannut toimintaamme”

Ei näytettäviä viestejä