”Seurakunnassa tulee olla tilaa erilaisille ihmisille ja ajatuksille” – Antti Minkkinen valittiin Kajaanin kirkkoherraksi

Kajaanin seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi Antti Minkkisen Kajaanin kirkkoherraksi 22.3.2023. Minkkinen valittiin virkaan yksimielisesti neljän hakijan joukosta. Viimeiseen vaiheeseen päässeitä hakijoita oli tosin vain kaksi.

Minkkinen kertoo päätöksen tuntuvan hyvältä.

– Olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Kajaanissa sekä työskennellyt Kajaanin seurakunnassa viimeiset viisitoista vuotta eri tehtävissä. Paikka ja ihmiset ovat siis jo hyvin tuttuja.

Minkkinen on työskennellyt Kajaanin seurakunnassa nuorisopappina, kasvatuksesta vastaavana kappalaisena sekä viimeksi hallintokappalaisena.

– Opiskelin aikanaan kirkon nuorisotyönohjaajaksi, mutta heti valmistuttuani lähdin lukemaan teologiaa. Aloitin pappisurani Nilsiän seurakunnasta, mutta pian tie toi Kajaaniin.

Minkkinen kertoo kasvatustyön olevan hänelle seurakuntatyön alueista tutuin ja läheisin.

– Kristillisen kasvatuksen kysymykset ovat tärkeitä ja ajankohtaisia. Kymmenen vuoden aikana kasteiden määrä on Kajaanissakin laskenut puoleen entisestä. Onnistuneesta kasvatustyöstä alkaa sitoutuminen ja juurtuminen seurakuntaan. Jos kristillistä kasvatusta ei harjoiteta perheissä eikä seurakunta osaa sitä tarjota, ovat vaikutukset vakavia.

KAJAANIN SEURAKUNNAN kokonaistilanteen Minkkinen näkee erittäin hyvänä.

– Täällä tehtiin viisi vuotta sitten isompi organisaatiouudistus ja laadittiin uudistettu henkilöstöstrategia. Peruspohja on kunnossa ja vakaa.

Minkkinen toteaa seurakunnan koon olevan myönteistä haastetta aiheuttava tekijä.

– Seurakuntalaisia on lähes 25 000. Olemme Kuopion hiippakunnan isoin seurakunta ja se tuo mukanaan omat haasteensa. Työyhteisökin on suuri. Nykyään ei enää riitä, että hoitaa vaan oman tonttinsa, vaan pitää katsoa laajemmalle! Kaikkien on sitouduttava tekemään yhteistä työtä.

MINKKINEN TOIVOISI seurakunnan näyttäytyvän yhteisönä, josta löytyy tilaa monenlaisille erilaisille ihmisille ja ajatuksille.

– Raamit eivät saa olla liian tiukkoja. Todellisuudessa usko ei ole niin tarkkapiirteistä kuin stereotypioiden mukaan luullaan. Usko on tärkeä voimavara ja toivoisin sen näyttäytyvän positiivisena asiana. Jokainen meistä on Jumalan luoma.

Minkkinen kertoo olevansa iloinen siitä, että kotiseurakunta merkitsee kirkkokriittisellekin ihmiselle paljon.

– Olen kuullut puhetta, että kirkosta halutaan erota, mutta kotiseurakunnasta ei.

45-vuotias Antti Minkkinen asuu Kajaanissa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.

– Harrastan juoksua ja hiihtoa. Nyt takana on kolmekymmentä maratonia. Täällä Kainuussa on otolliset olosuhteet talviurheilulle. Tänä talvena on tullut hiihdettyä jo 2700 kilometriä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääsiäisen hitain livelähetys on taas täällä: Seuraa rairuohon kasvua ja opi pysähtymään
Seuraava artikkeliNäkökulma: Väkivalta liitetään nykyisin erilaisten asioiden yhteyteen

Ei näytettäviä viestejä