Seurakunnan puistokahvit keräävät lapsiperheitä yhteen Joensuussa

Pielisensuun seurakunnassa Joensuussa on aloitettu kesäkuun alussa lapsiperheiden puistokahvitukset. Kahvi- ja mehutarjoilu kiertää viidessä eri leikkipuistossa arkiaamuisin kello 9–11. Tiedot puistoista sekä mahdollisista poikkeuksista puistokierrossa löytyvät näppärästi Facebookista.

Kahvit ja mehut ovat tarjolla maksutta kaikille, myös turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen lapsiperheille sekä perhepäivähoitajille lapsineen.

Mistä idea, nuoriso- ja rippikoulutyön pastori
Simo Parni?

– Pielisensuun kirkolla pyöri vapaaehtoisten voimin Aulakahvio. Kun se jäi kesätauolle, aloimme miettiä, voisiko kahvia tarjota muuallakin.

– Pienten lasten isänä olen usein kaipaillut tenaville leikkikavereita ja mietin, että kahvit leikkipuistoissa voisi auttaa. Tavoite on yksinkertaisesti tuoda ihmisiä yhteen leikkipuistoihin. Koen, että asiassa on vaikuttanut vahvasti johdatus ja palaset ovat loksahdelleet kohdilleen.

Miten homma pyörii käytännössä?

– Meillä oli onni saada tehtävään sopiva, erittäin taitava ja motivoitunut seurakunnan oma nuori. Hän tulee kirkon keittiölle aamulla, keittää yhteen termariin kahvit ja tekee toiseen lapsille mehut, pakkaa kamppeet autoon ja hurauttaa puistoon. Sitten hän laittaa kahvit esille ja päivittää Facebookiin että kahvit on katettu. Jos keli on paha, hän päivittää faceen, että kahvit on peruttu.

– Kahvipöytään kuuluu mahdollisuus jättää esirukous tulevan pyhän messuun. Jaossa on Joensuun alueen seurakuntien lehti Kirkkotie.

Millaista on ollut palaute?

– Olemme saaneet toistaiseksi pelkästään positiivista palautetta. Meillä kävi tuuri, että starttiviikon kelit olivat täydelliset ja väki löysi toiminnan hyvin.

Suositteletteko vastaavaa toimintaa muillekin seurakunnille?

– Kyllä! Toiminta on erittäin vaivatonta organisoida. On ollut kiva kuulla, että myös isät, ukit ja mummit ovat olleet innoissaan aamukahveista. Perhepäivähoitajatkin ovat löytäneet paikalle!

– Toimintaa tarjotaan myös läheisen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen lapsiperheille. Asiasta on sovittu alustavasti ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten se etenee.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos haluaisi alkaa pyörittää vastaavaa toimintaa?

– Meillä homma pyörähti käyntiin niin, että ensin kysyttiin luvat kaupungin puistotoimelta. Tämän jälkeen katsottiin sopivat leikkipuistot niin, että seurakuntamme alue tulisi mahdollisimman hyvin katetuksi. Sitten tarvittiin pöytä, termarit ynnä muut tavarat.

– Facebook-ryhmä on kätevä tiedottamiseen ja saanut äkkiä tykkääjiä. Perhekerhojen kautta levitettiin tietoa sekä karttaa, johon puistot, viikonpäivät ja kellonajat on merkitty. Lapsille on tärkeää olla juotavaa, mutta syömisiä kukaan ei ole tähän mennessä kaivannut.

Kuvat: Pielisensuun seurakunta. Kuvankäsittely: Emilia Karhu.

Edellinen artikkeliKriisilauseke mahdollistaa seurakunnissa palkanalennukset alle vaativuusryhmän minimin
Seuraava artikkeliAila Ruoho perehtyy seuraavaksi itsetuhoisuuteen uskonyhteisöissä

Ei näytettäviä viestejä