SEN:n pääsihteeri ihmettelee Protu-leirien saamaa huomiota

Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, ortodoksisen kirkon pappi Heikki Huttunen ihmettelee Prometheus-leirien saamaa säännöllistä julkisuutta uutisissa. Hän kysyy, onko syy uskontoneutraaliuden ihannoinnissa.

– Ajatus spontaanista kannanotosta syntyi, kun viikonvaihteessa radiouutisissa kerrottiin, että Prometheus-leirejä on järjestetty jo kaksikymmentä vuotta. Ne pääsevät joka kesä aika hyvin esille, Kotimaa24:ään yhteyttä ottanut Huttunen sanoo.

– Onko Prometheus-leiri kiinnostava juuri sen vuoksi, että sen ajatellaan olevan uskonnoton vaihtoehto rippikoululle? Että se siksi olisi jotenkin enemmän tulevaisuuden juttu? Jos näin on, haluaisin sitä kritisoida, Huttunen pohtii.

Huttusen mukaan vastaavantyyppisiä 15-vuotiaille tarkoitettuja leirejä järjestävät ainakin Suomen vapaakirkko, helluntaiherätyksen seurakunnat, katolinen kirkko ja Huttusen oma kirkkokunta, Suomen ortodoksinen kirkko. Ortodoksikirkon leirejä on järjestetty 1880-luvulta lähtien.

– Luterilainen rippikoulu on vahva osa suomalaista nuorisokulttuuria. Konsepti on jopa niin hyvä ja leiritoiminta hyvin järjestettyä, että se on synnyttänyt nämä muut leirit. Se on asia, josta riittäisi kertomista joka vuosi. Mutta toimittajathan tekevät uutisia poikkeuksellisista tapahtumista, Huttunen sanoo.

Huttunen muistuttaa myös, että rippikoulu on kansainvälisesti erikoinen ilmiö.

– Vastaavia osallistumisprosentteja ei ole missään muualla. Rippikoulun esikuvasta syntyneetkin leirit ovat hyötyneet siitä, vaikka niiden käyminen ei ole edellytys tietylle statukselle kirkossa, kuten luterilaisessa kirkossa, Huttunen sanoo. Luterilaisessa kirkossa konfirmoimaton ei voi esimerkiksi toimia kummina.

Rippileireille osallistuu vuosittain yli 80 prosenttia ikäluokasta. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomille Prometheus-leireille osallistuu vuosittain noin 800 nuorta. Osa heistä käy myös esimerkiksi rippikoulun.

Kuva: Marina Gargi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEläinten oppilaana
Seuraava artikkeliAnteeksipyyntö puhutti arkkipiispan torikahveilla

Ei näytettäviä viestejä