Selvitys: Kirkko ei luovu avioliitto-opetuksestaan, mutta sateenkaaripareja saa vihkiä

Kirkko voisi pitäytyä nykyisessä vihkimiskäytännössään mutta hyväksyä samalla, että kirkon sisällä voi olla myös toinen teologisesti perusteltu toimintamalli, mitä tulee vihkimisiin ja siunaamisiin. Näin toteaa kirkkososiologian professori emerita Eila Helander tuoreessa selvityksessään.

Selvitys Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihkioikeudesta luopumisesta ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille luovutettiin piispainkokoukselle tänään keskiviikkona Jyväskylässä. Se on viimeisin vaihe kirkon pohdinnoissa, miten se suhtautuisi kirkolliseen avioliittoon, siihen vihkimiseen ja siunaamiseen.

– Selvityksen tuloksena on se, että paikoilleen ei voida jäädä, Helander sanoi piispainkokouksen tiedotustilaisuudessa.

– Tällä hetkellä kirkossa on pappeja, jotka vihkivät jo nyt samaa sukupuolta olevia pareja. Jotta tähän saataisiin järjestys sen sijaan, että asiaa ratkottaisiin tuomioistuimissa, kirkko voisi itse ratkaista tilanteen.

Helander luonnehtii, että kirkossa on ”kaksi ääripäätä, jotka ovat kaivautuneet omiin poteroihinsa”.

– Kun on saavutettu oma asema, siitä siirtyminen jommankumman kannalle on huomattavan vaikeaa. Kirkon perustehtävä on evankeliumin julistaminen. Jotta kirkko voi tehdä sitä, kumpikin voisi joustaa ja antaa tilaa toiselle.

Näin kaikkien osapuolien olisi mahdollista toimia saman kirkon sisällä.

Helander toteaa, että mikäli kirkko ei pysty asiaa ratkaisemaan, se profiloituu julkisuudessa enemmän sukupuoli- ja seksuaalinäkemystensä kuin perustehtävänsä kautta.

Vihkioikeuden säilyttämisellä on kirkon jäsenten ja suomalaisten vahva jäsenten tuki. Kirkon tutkimuskeskus huhtikuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista 18 prosenttia ja kirkon jäsenistä vain 11 prosenttia kannattaa vihkioikeudesta luopumista.

Helanderin mukaan kysymys kirkon jäsenyydestä on keskeinen, kun tarkastellaan kirkon oikeutta vihkiä jäseniään avioliittoon sekä tästä oikeudesta luopumista.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi, että piispainkokous on ottanut selvityksen vastaan ja jatkaa työskentelyä sen parissa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

”Tämä on vaikea rasti” – Arkkipiispa kommentoi Helanderin selvitystä

Edellinen artikkeliPapeilta ja teologeilta adressi sisäministeriölle – puolustavat kristityksi kääntyneitä
Seuraava artikkeli”Tämä on vaikea rasti” – arkkipiispa kommentoi Helanderin selvitystä

Ei näytettäviä viestejä