Selvitys katoliseen kirkkoon liittyvistä lasten hyväksikäytöistä – Australiassa 4 444 uhria

Seitsemän prosenttia australialaisista katolisista papeista on saanut syytteen lasten hyväksikäytöstä kuuden vuosikymmenen aikana. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian uuteen selvitykseen viitaten.

Selvityksen tehnyt komitea perehtyi siihen, miten katolinen kirkko instituutiona reagoi lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Sen julkaisemat luvut ovat murskaavia ja vahvistavat komission käsityksen ongelman laajuudesta.

Jopa 15 prosenttia joidenkin hiippakuntien papeista on ollut epäiltynä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosina 1950–2015. Lukemat ovat vielä suurempia joissakin kansallisissa katolisissa sääntökunnissa. Pahin tilanne oli St. John of God Brothersin sääntökunnassa, jossa 40 prosenttia veljistä oli epäilty lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vuosina 1980–2015 yhteensä 4 444 ihmistä on ollut uhreina tapauksissa, joissa on epäilty lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Uhrien keskimääräinen ikä oli tytöillä 10,5 vuotta ja pojilla 11,6 vuotta. Valtaosa uhreista oli poikia. Liki 1 900 hyväksikäyttäjää on tunnistettu, ja noin 500 on jäänyt tuntemattomiksi.

Komitean jäsen Gail Furness totesi tietojen julkistamisen yhteydessä, että Vatikaani kieltäytyi luovuttamasta komitealle asiakirjoja, jotka liittyivät hyväksikäytöstä syytettyihin australialaispappeihin.

– Komitea toivoi pystyvänsä selvittämään, mihin toimiin kunkin tapauksen yhteydessä on ryhdytty, Furness sanoi The Guardianin mukaan.

– Pyhä Istuin vastasi heinäkuussa 2014, että ”ei ole mahdollista saati soveliasta luovuttaa pyydettyä tietoa”.

”Valtava epäonnistuminen ja evankeliumin vääristymä”

Furnessin mukaan katolisten hiippakuntien ja sääntökuntien vastaukset ympäri Australiaa olivat ”masentavan samankaltaisia”.

– Lapsia ei kuultu tai vielä pahempaa, heitä rangaistiin. Syytöksiä ei tutkittu. Pappeja ja veljeskuntien jäseniä siirrettiin muualle. Seurakunnat tai yhteisöt, joihin heidät siirrettiin, eivät tienneet mitään heidän menneisyydestään. Asiakirjoja ei säilytetty, tai ne tuhottiin. Salailu ja peittely vallitsivat.

Kirkon asiaa käsittelevä totuuden, oikeudenmukaisuuden ja parantamisen neuvosto antoi lausunnon komitean julkaisemiin tietoihin. Johtaja Francis Sullivan sanoi, että tiedot ”murentavat papiston uskottavuutta”.

– Nämä numerot ovat järkyttäviä, ne ovat traagisia, niitä ei voi puolustella, Sullivan sanoi The Guardianin mukaan. Jokainen tiedoissa mainittu tapaus edustaa ennen kaikkea lasta, joka sai kärsiä sellaisen aikuisen takia, jonka olisi pitänyt huolehtia hänestä.

Sullivanin mukaan aineisto osoittaa, että kirkon johtajat ovat epäonnistuneet monissa kohdin hyväksikäytön ehkäisemisessä ja syyllisten saattamisessa vastuuseen. Sullivan kuvailee hyväksikäyttöjä ”valtavana epäonnistumisena” kirkolta ja evankeliumin vääristymänä. Hän kertoo myös, kuinka kirkko on tehnyt toimenpiteitä hyväksikäyttöjen ehkäisemiseksi jatkossa.

Komitea on nyt työnsä loppusuoralla. Se selvittää lähiviikkoina vielä sitä, mitkä ovat hyväksikäyttöjen taustalla vaikuttavat kulttuuriset tekijät, mitkä ovat kirkon lasta suojelevat toimenpiteet ja miten kirkko on reagoinut komitean tietoihin tähän mennessä.

Kuva: Donaldytong / Wikimedia Commons. St. Patrick’s Cathedral, Melbourne.

Lue myös:

Paavi Franciscus: ”En tuomitse uhreja, jotka eivät voi antaa anteeksi”

Paavi tapasi hyväksikäytön uhreja – Irlannin arkkipiispan erottamista vaadittiin

Edellinen artikkeliPiispa Askola antoi Vuoden homo -palkinnon QX Gay Gaalassa – miksi?
Seuraava artikkeliEero Junkkaala syyttää Kai Sadinmaata harhaopeista – Sadinmaa: ”Tämä on sulka hattuun”

Ei näytettäviä viestejä