Seinäjoen kirkkovaltuutettu: ”Lapsille on annettava mahdollisuus pohtia isoja kysymyksiä”

Seinäjoen seurakunnan kirkkovaltuutettu Milla Hautala, 39, näkee monia myönteisiä signaaleja kotiseurakunnassaan. Hän iloitsee erityisesti seurakunnan jäsenmäärästä.

– Meillä ei kirkosta erota läheskään niin paljon kuin monissa muissa kaupungeissa, mikä on tietysti erittäin positiivinen asia. Suuntaus on pidettävä yllä menemällä lähelle ihmisiä ja tarjoamalla heille monenlaisia toimintoja.

Hautala nostaa esille uusien seurakuntalaisten ja muiden paikkakunnalle muuttaneiden huomioimisen. Seinäjoella tässä tehtävässä toimii muun muassa opiskelijapastori.

– Hän vierailee eri oppilaitoksissa tapaamassa Seinäjoelle tulleita opiskelijoita. He saavat samalla halutessaan tietoa seurakunnan toiminnasta.

– Pidän tärkeänä, että seurakunta tarjoaisi paikkakunnalle muuttaneille mahdollisuuden tutustua toimintaan ja ihmisiin esimerkiksi yhteisen tutustumispäivän merkeissä.

Seinäjoen seurakunnan henkeä Hautala luonnehtii hyväksi ja toimivaksi.

– Meillä on vahva yhteishenki. Myös työntekijöiden ja luottamushenkilöiden välinen kommunikaatio on sujuvaa. Uskon tämän välittyvän myös muihin seurakuntalaisiin.

”Luottamushenkilön täytyy olla maalaisjärkinen ja pitkäpinnainen”

Milla Hautala on ensimmäisen kauden valtuutettu, vaikkakin hän osallistui jo edellisellä kaudella usein kokouksiin varavaltuutettuna. Hän ei koe politiikan olevan haitallisesti läsnä eteläpohjalaisseurakunnan päätöksenteossa.

– Vaikka luottamushenkilöt ovat eri listoilta, ei sitä huomaa päätöksenteossa. On hienoa, että teemme päätöksiä seurakunnan edun mukaisesti ilman poliittista väritystä.

Luottamushenkilön tärkeimmäksi ominaisuudeksi Hautala nostaa terveen maalaisjärven käytön.

– Luottamushenkilön täytyy myös olla tasapuolinen, pitkäpinnainen sekä innokas ottamaan asioista selvää.

Seinäjoen seurakunnan taloudellista tilaa Hautala luonnehtii hyväksi. Silti talouden kanssa on oltava koko ajan tarkkana.

– Kartoitamme parhaillaan eri kiinteistöjen tilannetta, sillä niiden ylläpitoon kuluu paljon rahaa. Pyrimme panostamaan sinne, missä panostusta kaivataan.

– Esimerkki alueellisesta selvityksestä on yhden kerhotilan sulkeminen vähäisen kävijämäärän vuoksi. Samaan aikaan avasimme vastaavasti uudet tilat alueelle, missä niille on kysyntää.

”Olemme palkanneet seurakuntaan nuorisomuusikon”

Erityisen lähellä Hautalan sydäntä ovat lapset ja nuoret. Sen ymmärtää hyvin, sillä hänellä itsellään on 13- ja 10-vuotiaat lapset.

– On tärkeää, että seurakunta tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja lapsille ja nuorille. He saattavat tällöin kiinnostua helpommin seurakunnan asioista vanhempanakin.

Seinäjoella on kattavan perustarjonnan lisäksi otettu myös lisäaskel monipuolisuuteen.

– Olemme palkanneet seurakuntaan nuorisomuusikon. Tulevaisuudessa seurakunnan toimintaan tuleekin varmasti lisää musiikkipainotteista toimintaa kuten bändikerhoja.

Hautala näkee seurakunnan merkityksen lapsille ja nuorille tärkeänä myös oman lapsuuskokemuksensa kautta.

– Menetin isoisäni kolmetoistavuotiaana. Mietin silloin kovasti, miksi näin kävi, ja mikä merkitys kaikella on. Koen seurakunnan läsnäolon lasten ja nuoren elämässä tässäkin valossa tarpeellisena, heille on hyvä antaa mahdollisuus pohtia halutessaan isoja kysymyksiä.

”Vapaa-ajanongelmia ei ole”

Hautala kannustaa matkailijoita tutustumaan monipuolisesti Seinäjokeen.

– Täältä löytyy esimerkiksi upea kirkko Lakeuden Risti sekä roppakaupalla erilaisia tapahtumia.

Seinäjokelainen nostaa esiin myös kaupunginteatterin, missä hän työskentelee tuotantosuunnittelijana.

– Kaupunginteatteri on mielestäni yksi Seinäjoen ylpeyden aihe. Meillä on laadukas ja ammattitaitoinen henkilökunta, jonka aikaansaannoksia kannattaa tulla katsomaan.

Vapaa-ajan ongelmia ei Hautalalla ole. Hän toimii valtuustopestin ohella alueseurakunnan alueneuvostossa ja on kirkkoneuvoston varajäsen. Hän vaikuttaa lisäksi muun muassa Seinäjoen elinvoimalautakunnassa sekä Etelä-Pohjanmaan kulttuurilautakunnassa.

– Kun siihen lisätään perheen ja omakotitalon hoito, ei minulla ole tosiaan puutetta tekemisestä, Hautala hymyilee.

Kuva: Tomi Olli

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliViisi viisautta Raamatusta: Älä käräjöi tyhmän kanssa
Seuraava artikkeliMyllykosken kirkon laajennus on merkki koko alueen elpymisestä – ”Elämä jatkuu, toivo kannattaa!”

Ei näytettäviä viestejä