Sattumaako? – Seksuaalikasvatuselokuvan lesbotyttö on Anni

RFSU-kampanjaKartalla seksistä -seksuaalikasvatuselokuvaa opetuskäyttöön. Suomen Vanhempainliiton mukaan lapsia on suojeltava ”tällaisilta kaupustelijoilta, joiden ote on enemmän pinnallinen kuin lasten ja nuorten kasvua tukeva”. Pieni yksityiskohta on elokuvan lesbotytön nimeäminen Anniksi. Viime vuonna herätysliikepohjainen Älä alistu -kampanja herätti kohua. Siinä niin ikään Anniksi nimetty tyttö kertoi eheytymisestään heteroseksuaaliseksi.

Ruotsalaisen yrityksen RFSU:n Suomen maajohtajan Tomi Lahtelan mukaan Älä alistu -kampanjan aiheuttamasta kohusta ei ole haettu näkyvyyttä RFSU:n seksuaalikasvatuselokuvalle. Lahtelan mukaan Anni-nimi on heidän elokuvassaan täysin sattumaa. Hän muistaa vasta autettuna, mistä Suomessa paljon puhuttaneessa Älä alistu -kampanjassa oli kyse.

Kartalla seksistä -elokuva on käännetty ruotsista suomeksi ja sen hahmoille on luotu suomenkieliset nimet.

”Monet opettajat käyttävät opetuksessa materiaalia, joka alkaa tuntua vanhentuneelta. Koulujen aineistot ovat myös olleet heteronormatiivisesti painottuneita, ja RFSU halusi tuoda rinnalle myös seksuaalivähemmistöt huomioivan aineiston. Tänään julkaistun ”Kartalla seksistä” -elokuvan lähtökohtana ovat nuorilta kerätyt kysymykset sekä perustiedot omasta kehosta, hedelmöittymisestä ja seksitaudeilta suojautumisesta”, RFSU:n elokuvaa käsittelevässä tiedotteessa kerrotaan.

Tomi Lahtela sanoo RFSU:n saaneen toistaiseksi positiivista palautetta kampanjastaan, jossa kerrotaan hyvin suoraan monista erilaisista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Lahtela näkee elokuvan sopivan 8-luokkalaisista lukio- ja ammattikouluikäisiin.

– Emme tarkoita sitä, että opetusfilmin nähtyään ollaan valmiita harrastamaan seksiä, se ei ole ajatusmallimme, hän sanoo ja jatkaa, että seksuaalikasvatusta pitää antaa mieluummin liian aikaisin kuin myöhään.

Vanhempainliitto vastustaa ruotsalaisen RFSU:n (Riksförbund För Sexuell Upplysning) tavoitetta uudistaa maamme koulujen seksuaalikasvatus.

– Seksuaalikasvatuksen merkitys korostuu ajassamme, siksikin siihen on suhtauduttava erityisellä ammattitaidolla, vakavuudella ja luottamuksella. Suomessa seksuaalikasvatus on kouluissa laadukkaampaa kuin Ruotsissa, toteaa toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila Suomen Vanhempainliiton tiedotteessa.

Vanhempainliitto toivoo opetushallituksen luovan pelisäännöt, joilla yritykset tuovat opetusmateriaalia kouluihin. Yksi vaihtoehto Kurttilan mukaan olisi kaupallisten toimijoiden opetusmateriaalien esitarkastaminen.

Kotimaa24:lle Kurttila kertoo, että liiton kritiikillä on useita kärkiä. Heidän mielestään RFSU:n elokuvasta puuttuu kokonaan vanhempien rooli ja tärkeä merkitys seksuaalikasvatuksessa, ja kodin ja koulun välinen yhteistyö. Lisäksi elokuva ei huomioi tyttöjen ja poikien välistä kehityseroa, sukupuolisensitiivisyyttä. Kurttilaa ei myöskään miellytä, että Suomessa kaupallista liiketoimintaa harjoittava yritys ilmoittaa uudistavansa koulujen seksuaalikasvatuksen.

– Tämänkaltaiset markkinointitoimenpiteet eivät tavoita tasalaatuisesti oppilaitoksia ja kouluja, Kurttila sanoo.

Katso RFSU:n tiedote ja elokuvan traileri täältä

Suomen Vanhempainliiton tiedote täällä

Lue myös: Lehti ja herätysliikejärjestöt käynnistivät eheytymiskampanjan

Edellinen artikkeliRaiskatun Maijan tarina on kuvaus ”yhteisöllisestä uhrista”
Seuraava artikkeliKirkon viittomakieliset sivut julkistettu

Ei näytettäviä viestejä