Sakari Häkkinen: Suomen luterilainen kirkko on kuoleva kirkko

Hkkinen_Sakari205Sakari Häkkisen mielestä meneillään oleva rakennemuutos ei pelasta kirkkoa, sillä Suomen evankelisluterilainen kirkko on kuoleva kirkko. Häkkinen esittelee näkemyksiään tänään avautuneessa Kirkonkellari -verkkolehdessä.

Häkkinen kirjoittaa kaipaavansa rakennemuutoksen sijaan asennemuutosta.

”Kirkossa olisi avarruttava näkemään Jumalan armon laaja-alaisuus. Usko ei ole älyllinen oppirakennelma, joka pitää omaksua. Usko on yhteyttä elämän antajaan ja ottajaan. Usko on lahja. Se auttaa näkemään jokaisen ihmisen elämän pyhänä ja arvokkaana.”

Häkkinen arvelee myös, että syy kirkosta eroamiseen on selvä: ”kirkon sanoma ei kiinnosta suomalaisia – ja muitahan kirkko ei kovin innokkaasti ole maassamme edes jäsenikseen halunnut”.

Häkkisen mukaan kirkossa puhutaan rakkaudesta ja armosta, mutta siitä huolimatta mediassa on uutisia, ”joissa kirkko näyttäytyy eriarvoisuuden linnakkeena, jossa lähimmäisenrakkautta tärkeämpi arvo on oikea oppi, niin kuin se virallisissa asiakirjoissa määritellään.”

 ”Miksi ihmeessä naispappeuden vastustajien annetaan vieläkin kieltäytyä yhteistyöstä tai järjestää omia, ”klassisen kristinuskon” mukaisia messujaan? Miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ei voida vihkiä papeiksi samoin ehdoin kuin muitakin?”, Häkkinen kysyy Kirkonkellarissa.

Ratkaisuksi kirkon ongelmaan Häkkinen tarjoaa inklusiiviisempaa (kaikki hyväksyvää ja sisäänsä sulkevaa) ja progressiivisempaa (edistyksellistä, tulevaisuuteen suuntautuvaa) kirkkoa.

Lue Sakari Häkkisen kirjoitus Kirkonkellarista

Lue myösKierkonkellariin liittyvä blogikirjoitus

Edellinen artikkeliKotimaa: Kirkolliskokousedustajat suosivat rovastikuntamallia
Seuraava artikkeliMissä on maan paras harjoitteluseurakunta?

Ei näytettäviä viestejä