SAK: Marjanpoimijoiden asema ratkaistava ennen kesää

SAK odottaa ulkomaisten marjanpoimijoiden asemaan ratkaisua ennen kesää. Työ- ja elinkeinoministeriö on esittänyt marjavälittäjien palkkaamille ulkomaisille marjanpoimijoille joko työsuhdetta tai erillislakia, jossa heidän asemansa määriteltäisiin työsuhteen ja yrittäjyyden välimaastoon.

SAK tukee ministeriön esitystä poimijoiden työsuhteista. Lakimies Anu-Tuija Lehto SAK:sta painottaa kuitenkin, että lähinnä Aasiasta tulevien poimijoiden tilanne on kestämätön ja ratkaisu tarvitaan pikaisesti.

– Ihmisoikeuksia korostavalle Suomelle on häpeäksi tapa, jolla kohtelemme tänne töihin tulevia köyhiä ihmisiä. Suomi on pitänyt luonnonmarjojen poimijoita yrittäjinä, vaikka useat heistä ovat luulleet tulleensa maahan työntekijöinä.

Erillislaki huonontaisi Lehdon mielestä työsuhdelakia synnyttämällä työmarkkinoille uuden ryhmän. Hän korostaa, että meillä on jo nyt kasvava joukko yrittäjäriskiä kantavia työntekijöitä, eikä SAK halua ilmiön laajenevan.

Marjavälittäjien värväämien ulkomaisten luonnonmarjojen poimijoiden asema on aiheuttanut ongelmia useampana kesänä. Viime vuonna osa poimijoista teki poliisille tutkintapyynnön ihmiskaupasta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTasa-arvo ei hierrä seurakunnissa
Seuraava artikkeliViekö tiukkeneva talous diakonian ja julistuksen vastakkain?

Ei näytettäviä viestejä