Sadinmaa: Olin ehkä liian sinisilmäinen

Eduskuntavalliehdokas Kai Sadinmaa (vas. sit.) myöntää olleensa liian sinisilmäinen päiväkäsky-performanssissaan.

– Tiesin Mannerheimin päiväkäskyyn liitetyt tunteet, mutta reaktiot yllättivät, Sadinmaa kommentoi Kotimaa24:lle.

Eilen Kallion kirkon kappelisalissa Sadinmaan tukityhmän järjestämän tilaisuuden aluksi Sadinmaa vei yleisön ja keskustelijat, Kokoomuksen ehdokkaan Atte Kalevan ja Keskustan ehdokkaan Abdirahim “Husu” Husseinin kirkkosalin puolelle, jossa seinällä on Ylipäällikön päiväkäsky. Siellä hän alkoi lukea omaa vaihtoehtoista ylipäällikön päiväkäskyään. Kaleva poistui kesken lukemisen, samoin Hussein.

Kaleva väittää blogissaan, että Sadinmaa tuoksui alkoholilta.

– En oikein edes vitsi kommentoida väitetä, sillä en ollut nauttinut alkoholia, Sadinmaa sanoo ja toivoo Kalevalta jonkinlaista anteeksipyyntöä.

Sadinmaa sanoo nyt ymmärtävänsä Kalevan ja Husseinin voimakkaan reaktion ja poistumisen tilaisuudesta, sillä he ovat eduskuntavaaliehdokkaita ja tulivat yllättäen vedetyksi tilanteeseen, jota eivät kokeneet omakseen.

– Olin sinisilmäinen ja ymmärrän heitä, jotka pahoittivat mielensä, mutta en koe, että mitään pitäisi pyytää anteeksi. Kyse oli asiasta, josta pitää pystyä keskustelemaan, Sadinmaa sanoo ja viittaa myös tilaisuuden aiheeseen ”Uskonto, politiikka ja jumalanpilkka”.

– Siinähän oltiin nyt ihan asian ytimessä.

Sadinmaa sanoo myös ymmärtävänsä provokaatioihin liittyvän vaikeuden. Tempauksilla onnistutaan nostamaan tärkeitä teemoja yleiseen tietoisuuteen, mutta keskustellussa voi päällimmäiseksi nousta vain se tapa, jolla provokaatio on toteutettu eli tässä tapauksessa ”Mannerheimin päiväkäskyn häpäiseminen”.

Sadinmaan vaihtoehtoinen päiväkäsky on kirjoitettu jo aiemmin, mutta Sadinmaa mukaan ei ollut löytynyt sopivaa tilannetta, jossa tekstin voisi julkistaa.

Sadinmaan versio on ulkoisesti samannäköinen kuin alkuperäinen, mutta tekstiä on muokattu siten, että sodalle annettu uhri on korvattu rikkaiden aseman ja hyvinvoinnin pönkittämisellä: ”Te [Suomen äidit] olette paljon antaneet tälle maalle, mutta se ei riitä, sillä lisää tarvitaan. 90-luvun alusta lähtien olette kasvattaneet sukupolvea, jonka ansiosta tämän maan eliitti on vapaa, ja joka meidän on nyt heidän etuoikeuksiensa hyväksi uhrattava.”

Kuva: Matti karppinen

Lue myös

Teemu Laajasalo pahoittelee kai sadinmaan päiväkäskytempauksen aiheuttamaa mielipahaa

Sadinmaasta leivotaan poliitikkoa

Sadinmaa kumivasaroi teesinsä kirkon oveen – Katso video

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTeemu Laajasalo pahoittelee Kai Sadinmaan päiväkäskytempauksen aiheuttamaa mielipahaa
Seuraava artikkeliMikä yhdistää ABC-huoltoasemia ja kirkkoa?

Ei näytettäviä viestejä