Ruotsissa kuolemasta hautaukseen kuluva aika pitenee, Suomessakin kulttuurinmuutos näkyy

Kuolemasta hautaukseen kuluva aika pitenee Ruotsissa. Kuoleman ja hautauksen väliin jäävä aika on nyt 21,2 päivää eli noin kolme viikkoa.

Ruotsin hautaustoimistojen keskusjärjestö kokosi tiedot runsaasta 4 000 hautauksesta, jotka ajoittuivat viime vuoden loka- ja marraskuulle.

Ruotsissa hautaus täytyy toimittaa kuukauden kuluessa kuolemasta. Laki, joka koskee sekä arkkuhautauksia että tuhkauksia, tuli voimaan vuonna 2012. Sitä ennen enimmäisaika oli kaksi kuukautta.

Kun uusi laki tuli voimaan, kuolemasta hautaukseen kuluva aika oli Ruotsissa keskimäärin 21,6 päivää. Heti lakimuutoksen jälkeen aika laski 19 päivään. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, aika on pidentynyt taas 21,2 päivään.

Maan sisällä on alueellisia eroja. Tukholman läänissä aika venyy Kyrkans Tidningin mukaan lähes 26 päivän mittaiseksi.

Hautaustoimistojen keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ulf Lernéus väittää Kyrkans Tidningissä, että kuolemien ja hautausten välinen aika on Ruotsissa maailman pisin.

Suomessa tyypillinen aika 2–4 viikkoa

Suomessa vastaavaa kartoitusta kuolemasta hautaukseen kuluvista ajoista ei ole tehty, kertoo Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen.

Kutakuinkin samoissa lukemissa kuitenkin liikutaan, sillä Suomessa hautajaiset järjestetään tavallisesti 2–4 viikon kuluessa kuolemasta. Ollosen mukaan hautausta voivat viivästyttää ruumiinavaukset ja seurakuntien aikataulut.

Ruotsissa aikataulujen venymistä selitetään sillä, että ihmiset eivät aseta hautajaisia etusijalle entiseen tapaan. Yhä useammin ollaan myös tilanteessa, jossa vainajan omaiset eivät asu enää Ruotsissa. Laissa mainitun kuukauden määräajan ylittymisestä ei tule myöskään seurauksia, Kyrkans Tidning toteaa.

Kotimaa24 käsitteli viisi vuotta sitten hautaukseen kuluvien aikojen pidentymistä Suomessa. Hautaustoimistojen Liitossa syyksi nähtiin tuolloin seurakuntien aikataulut. Seurakunnissa puolestaan vedottiin siihen, että omaiset toivovat hautausaikoja viikonlopuiksi.

Ilkka Ollonen toteaa, että pääkaupunkiseudulla seurakuntien aikataulut ovat haasteellisempia kuin muualla maassa. Myös hautajaisten arvostamisessa voidaan hänen mukaansa nähdä Suomessa ”samanlaisia heijasteita” kuin Ruotsissa.

– Suomalaisessa arvomaailmassa hautajaiset ovat kuitenkin useimmiten tapahtuma, johon järjestetään aikaa. Poikkeuksia on tietysti aina.

Suomessa lainsäädäntö ei puutu hautausten ajankohtaan, Ollonen sanoo.

Hautaustoimilaissa todetaan, että ruumis on haudattava tai tuhkattava ilman aiheetonta viivytystä. Tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Suomi jakautuu suhteessa kuolemaan ja hautajaisiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Yksimielisyyden aika piispakunnassa on ohi” – Radio Dei ja Kotimaa aloittavat piispatentit
Seuraava artikkeliHelsingin piispapeli yltyy – piispainkokouksen pääsihteeri kieltäytyy ehdokkuudesta

Ei näytettäviä viestejä