Ruotsin arkkipiispa: ”Tilanne on vakava, mutta ei toivoton”

Ruotsin kirkon arkkipiispa Anders Wejryd kertoo näkemyksiään kirkkonsa tilasta ja tulevaisuudesta Kyrkans Tidningin haastattelussa. Wejryd vastaa pian eläkkeelle jäävän Visbyn piispa Lennart Koskisen rajuun kritiikkiin.

Koskisen mukaan Ruotsin kirkko on kriisissä ja tarvitsee perustavanlaatuista pohdintaa identiteetistään. Wejryd ei käyttäisi tilanteesta sanaa kriisi.

– Tilanne on vakava. Jumalanpalveluksissa on entistä vähemmän ihmisiä ilmaisemassa henkilökohtaista uskoaan, Wejryd sanoo Kyrkans Tidningin haastattelussa.

Vaikka jäsenmäärä tippuu, Wejryd on ”iloisesti yllättynyt”, että silti vielä niin moni kuuluu kirkkoon.

– Emme voisi tehdä mitään vakavasti otettavaa, jos ei ole jäseniä, jotka tukevat kirkkoaan. Mutta mitään kirkkoa ei ole, jos ei jumalanpalveluselämää.

Wejryd ei täysin hyväksy Koskisen kritiikkiä, että kirkossa olivat vastakkain keskusjohdon virkamiehet ja muut työntekijät. Koskinen arvioi kirkossa keskityttävän enemmän ulkoiseen muotoon kuin sisältöön.

– Uskon monien kuitenkin yllättyvän, kuin paljon tilaa sisältökysymyksille kirkossamme on. Voi tuntua mukavalta aloittaa kritiikki organisaatiosta, mutta minusta kyllä liioitellaan mahdollisuuksia käydä teologista sisältökeskustelua ilman, että siitä seuraa jotain myös organisaatioon, Wejryd vastaa Koskiselle.

Lue Wejrydin haastattelu Kyrkans Tidningistä

Lue myös Lennart Koskinen: Ruotsin kirkko kaipaa kriisianalyysia

(Etusivun kuva Magnus Aronson)

Edellinen artikkeliKirkko taas mukana uushenkisyyden messuilla
Seuraava artikkeliParisuhteen rekisteröinti halutaan kirkkoihin Britanniassa

Ei näytettäviä viestejä