Ruotsalaiset: Kirkon pysyttävä irti puoluepolitiikasta

Ruotsinlippu

Tämä selviää heinäkuun alussa Ruotsissa julkaistavasta isosta tutkimuksesta, joka käsittelee uskonnon ja politiikan leikkauspisteitä. Verkossa suoritettuun 3028 hengen haastatteluun pohjautuva tutkimus on Ruotsin kirkon ja Kyrkans Tidning -lehden tekemä.

Tutkimus osoittaa selkeästi, että kirkon ei haluta puuttuvan politiikkaan eikä lobbaavan tai toimivan yhdessä poliittisten puolueiden kanssa. Sen sijaan esimerkiksi sosiaalisiin ongelmiin puuttuvalle yhteiskuntakeskustelulle on kansan niukan enemmistön tuki. Esimerkiksi rasismi, muukalaisvihamielisyys, pakolaiskysymykset, terveys, terveydenhoito sekä kehitysyhteistyö- ja perhepolitiikka ovat kysymyksiä, joissa ruotsalaisten enemmistö toivoo kirkon sanovan kantansa.

Sen sijaan vain vähemmistö tukee sitä, että kirkko osallistuu keskusteluun ilmastosta, ympäristöstä tai esimerkiksi aseviennistä. Jo aikaisemmassa Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa on havaittu, ettei kirkon toivota asettavan ilmastokysymyksiä etusijalle osallistuessaan yhteiskuntakeskusteluun.

Tutkimuksen mukaan kansalaiset luottavat kirkkoon suhteellisen hyvin verrattuna kyselyssä käsiteltyihin muihin organisaatioihin. Muihin kirkkoihin ja ei-kristillisiin yhteisöihin luotetaan vähemmän kuin luterilaiseen kirkkoon. Ihmiset näkevät esimerkiksi vapaakirkkojen suhtautuvan konservatiivisemmin homoseksuaalisuuteen ja abortteihin, ei-kristillisten yhteisöjen kirkkoa vähäisempi luottamus taas liittynee islamin pelkoon, Ruotsin kirkon edustaja arvioi Kyrkans Tidningille.

Hän katsoo, että kirkon toivotaan pysyttelevän kannanotoissaan perinteisillä vahvoilla alueillaan. Jos sen sijaan kirkko ottaa kantaa sille ei niin tuttuihin asioihin, argumenttien pitäisi olla hyvin perusteltuja ja kirkon pitäisi pystyä kertomaan, miksi se ottaa juuri kyseiseen kysymykseen kantaa.

Tutkimuksesta selviää myös, että ruotsalaiset hyväksyvät kirkon edustajan myös sairaalaan, kouluun ja vankiloihin sekä sen että he osallistuvat virallisiin kriisiryhmiin.

Lue Kyrkans Tidningistä lisää ennakkotietoja tutkimuksesta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVenäjän ortodoksit: Ei avustusta jos kristittyjä vainotaan
Seuraava artikkeliHaavisto: Aborttikysymyksen olisi voinut jättää hallitusohjelmasta

Ei näytettäviä viestejä