Ruokanen avioliittoteologiasta: Maallista ja hengellistä ei voi repiä toisistaan

RuokanenMiikkaKUVAMiikka Ruokanen ottaa torstaina ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä ja perjantaina Kotimaa24:ssä julkaistussa kirjoituksessaan kantaa luterilaiseen avioliittoteologiaan.

Hän viittaa Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtajan Simo Juntusen
Hengellisen Kuukauslehden pääkirjoitukseen ja tämän haastatteluun Kotimaa24:ssa ja katsoo, että Juntusen argumentaatiossa on ongelmia.

”Vihkiessään avioliittoon, kirkko ja sen papit toimivat maallisella alueella, mutta siunatessaan vihittyjä ja rukoillessaan avioliiton solmineiden puolesta, he toimivat hengellisellä alueella”, Juntunen kirjoitti ja viittasi luterilaiseen käsitykseen avioliitosta.

Ruokanen puolestaan katsoo, ettei avioliitto ole luterilaisen näkemyksen mukaan pelkästään yhteiskunnallinen eettinen sopimus, vaan olennaisesti myös uskonopillinen todellisuus.

”Vaikka avioliiton solmiminen ja aloitus ovatkin yhteiskunnallisia sopimuksia, kristillisessä vihkimyksessä aviopuolisoiksi julistaminen ja avioliiton siunaaminen ovat toisistaan erottamattomia. Avioliiton konstituutiota (perustusta ja olemusta) ja sen puolesta rukoilemista ei voi erottaa toisistaan, kuten Juntunen tekee. Ei voida sanoa, että edellinen olisi vain ’maallinen’ ja jälkimmäinen ’hengellinen’ realiteetti. Molemmat ovat osa ehjää, jakamatonta avioliittoteologiaa”, Ruokanen kirjoittaa.

Hänen mukaansa Luther opetti, että avioliitossa Jumalan molemmat regimentit, maallinen ja hengellinen, ovat samanaikaisesti läsnä.

Simo Juntunen kertoi Kotimaa24:n haastattelussa haluavansa herättää kirkossa keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista. Juntunen sanoi näkevänsä lähimmäisen rakkauden näkökulmasta lainsäädännön mahdollisena.

Lue Ruokasen kirjoitus kokonaan Yksi kerrallaan -blogista

Lue Juntusen haastattelu

Lue myös: Kirkko ei kannata avioliittolain muuttamista

Edellinen artikkeliViisi syytä sanoa aamen
Seuraava artikkeliPiispa Salmi suojelee laulujuhlaa

Ei näytettäviä viestejä