Ruoka-avun hakijamäärä kaksinkertaistui – syitä lomautukset, työttömyys ja lapsiperheiden ahdinko

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on kaksinkertaistanut ruoka-avun hakijamäärän, Kirkon viestintä tiedottaa. Samalla ruoka-avusta hävisi joukko vapaaehtoisia, kun riskiryhmäläisiä pyydettiin jäämään kotiin.

Ruoka-avun tarvetta ovat tiedotteen mukaan lisänneet lomautukset, työttömyys ja lapsiperheiden ahdinko. Avun tarvetta ovat lisänneet myös koulun ja varhaiskasvatuksen tuen väheneminen perheiden arjessa, digiosattomuus, yksinäisyys ja riskiryhmäläisten kotiin jääminen.

– Joukossa on myös paljon niitä, jotka etsivät ruoka-apua ensimmäistä kertaa, sanoo Kirkkopalvelujen koordinoiman Osallistava yhteisö -hankkeen projektipäällikkö Reetta Nick tiedotteessa.

Osallistava yhteisö -hanke ja Sininauhaliitto ovat järjestäneet ruoka-aputoimijoille viikoittaisia verkkotapaamisia maaliskuun puolivälistä lähtien. Tapaamisiin on osallistunut jo 90 eri ruoka-aputoimijaa eri puolilta Suomea.

– Hyvien käytäntöjen jakaminen jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa on ollut tärkeä apu. Moni pienempi ruoka-avun toimija on saanut kokea, ettei ole ongelmiensa kanssa yksin ja että uusia toimintamalleja on olemassa, kertoo projektipäällikkö Anne Hyyrynen Sininauhaliitosta.

Osallistava yhteisö -hanke ja Sininauhaliitto julkaisevat yhteistyössä Ruokaviraston, Suomen Punaisen Ristin, Työttömien keskusjärjestön ja Työterveyslaitoksen kanssa kuvalliset Turvallinen ruokajakelu -ohjeet. Niissä muistutetaan muun muassa hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä ja siitä, ettei flunssaisena pidä lähteä töihin tai vapaaehtoistehtäviin.

– Kannustamme toimijoita jatkamaan ruokajakelujen järjestämistä myös poikkeusaikana. Käytännölliset ohjeet auttavat toimimaan oikein poikkeusajan ruoka-aputyössä, Reetta Nick sanoo.

Ohjeet on julkaistu värityskuvana. Julkaisijat kannustavat värittämään kuvan ja jakamaan sen somessa tunnisteella #turvallistaruokaapua.

Kotimaa24:n julkaisija Kotimaa Oy on osa Osallistava yhteisö -hanketta koordinoivaa Kirkkopalvelut-konsernia.

Kuva: Jukka Granström. Hermannin diakoniatalolla Helsingissä jaettiin maaliskuussa valmiiksi pakattuja ruokakasseja.

Lue myös:

Seurakuntien ruoka-avun perille viemiseen tarvitaan nyt uusia keinoja

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä istuvat kuuntelemassa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliOnko tässä ensimmäinen kirja korona-ajasta?– Italialainen fyysikko käy fatalismia vastaan

Ei näytettäviä viestejä