Rauhan Nobel tiettävästi ensi kertaa luterilaiselle naiselle

gboweeLayman Roberta Gbowee. Monrovian luterilaisen seurakunnan naisjärjestöä johtanut Layman Gbowee oli keskeisellä tavalla muodostamassa naisten rauhanliikettä 2000 -luvun alun Liberiassa.

Sotaan väsyneet naiset organisoivat kristittyjen ja muslimien yhteisen naisten rauhanverkoston ja aloittivat istumamielenosoitukset Liberian pääkaupungissa Monroviassa. Neljätoista vuotta jatkunut sota päättyi rauhansopimukseen syksyllä 2003 paljolti juuri naisten aktiivisen rauhantyön ansioista.

Gbowee on kuuden lapsen äiti ja sosiaalityöntekijä, joka on ollut perustamassa Liberian luterilaisen kirkon yhteydessä toimivaa Trauma Healing Department -yksikköä. Kirkon Ulkomaanapu tukee yksikön toimintaa, joka keskittyy sodan jälkeisten psykososiaalisten ongelmien hoitoon ja rauhantyöhön. Gbowee on myös toiminut Liberian Totuus- ja sovinto komiteassa ja hänet on saanut useita huomionosoituksia rauhan hyväksi tekemästään työstä.

– Kaikki mitä olen elämäni aikana tehnyt, on ollut Jumalan tahto, sanoo Gbowee Lutheran World Relief -järjestön haastattelussa. Hänen elämästään on tehty dokumenttielokuva ”Pray the Devill Back to Hell”.  Gbowee on tiettävästi ensimmäinen luterilainen nainen, joka on saanut Nobelin rauhan palkinnon.

(Kuva: Michael Angelo for Wonderland)

Edellinen artikkeliJumalainen näytelmä sai EU-tukea
Seuraava artikkeliPyhän miehen uhri näyttämöllä

Ei näytettäviä viestejä