Raamattuvisa tuli tiensä päähän – suunnitteilla laajempi Raamattu-kampanja

Alakoulun 5.–6. luokkalaisille tarkoitettu valtakunnallinen Raamattuvisa on tullut nykymuodossa tiensä päähän. Koululaiset ovat kisanneet raamattutietoudesta joka toinen kevät vuodesta 1992 lähtien, mutta tänä keväänä visa jäi välistä.

Suunnitteilla on nyt Raamattuvisaa laajempi Raamattu-kampanja, kertoo kouluyhteistyön asiantuntija Tuula Vinko Kirkkohallituksesta. Selvitystyötä mahdollisista yhteistyökumppaneista on tehty, mutta valmistelu on vielä alkuvaiheessa.

Raamattuvisa syntyi Opiskelija- ja koululaislähetyksen silloisen pääsihteerin rovasti Timo Junkkaalan aloitteesta. Ideana oli rakentaa kilpailu, joka tekee koululaisille tutuksi Raamatun keskeiset kertomukset ja pääsanoman.

Sittemmin visan vetovastuu siirtyi Seurakuntaopistolle, joka on järjestänyt Raamattuvisaa yhteistyössä Kirkkohallituksen ja Opetushallituksen kanssa.

– Raamattuvisan osallistujamäärät laskivat monen vuoden ajan. Kiinnostus oli vahvasti henkilöitynyttä ja innokkaiden opettajien eläkkeelle jääminen heijastui laskevina käyrinä, Tuula Vinko kertoo.

Raamattuvisasta alkoi muodostua eräänlainen pieni sisäpiiritapahtuma, joka ei enää tavoittanut laajasti koko Suomen alakoululaisia.

Opetushallitusta Virsivisan ohjausryhmässä edustanut opetusneuvos Pekka Iivonen painottaa, että Opetushallitus on ollut mukana asiantuntijaroolissa. Roolin jatkumisesta uudessa kampanjassa hän ei osaa vielä sanoa mitään.

– Resurssien vähenemisen vuoksi olemme nykyään yhä vähemmän mukana konkreettisesti tämän tyyppisissä hankkeissa. Mutta kannatamme kaikkea, mikä edistää opetuksen laadun parantumista ja oppimisen kehittymistä.

Jatkossa palvellaan selkeämmin eri oppiaineita

Uuden kampanjan tavoitteet ovat vanhaa konseptia monipuolisemmat, vaikkei raamattutietoutta ole tarkoitus jatkossakaan sivuuttaa.

– Kampanjan on tarkoitus palvella entistä selkeämmin eri oppiaineita ja kulttuurikasvatusta. Pyrimme huolella ja rauhassa valmistelemaan konseptin, joka tukee koulujen tarpeita ja kasvatustavoitteita ja palvelee perusopetuksen laaja-alaisen osaamisen alueita, Vinko kertoo.

– Emme halua kuormittaa koulujen hektistä arkea vaan helpottaa sitä, ja tuoda siihen jotakin uutta.

Toisaalta Raamattuvisa uudistui jo matkan varrella siihen suuntaan, johon uudella kampanjalla nyt pyritään. Esimerkiksi viimeisimmässä visassa vuonna 2016 pohdittiin, miten Raamattu on innoittanut taiteilijoita. Visaan lisättiin uusia työtapoja, joilla haluttiin opettaa vuorovaikutusta, esiintymistä, tiedonhakua ja ajattelua sekä kehittää ryhmähenkeä.

Raamattuvisan isä Timo Junkkaala suhtautui uudistuksiin varauksellisesti. Hän totesi Kotimaan haastattelussa loppuvuodesta 2015, että visan uudistajat tuntuvat yrittävän pakottaa Raamatun sanoman sellaiseksi, että se vastaisi tiettyihin ajankohtaisiin teemoihin.

– Toivon tekijöiden onnistuvan ilman, että jokin muu kuin Raamatun tunteminen tulee tärkeimmäksi, Junkkaala sanoi.

Virsivisan tulevaisuudestakin neuvotellaan

Tuula Vinko kertoo, että käynnissä ovat myös neuvottelut siitä, siirtyisikö Virsivisa saman sateenvarjon alle uuden Raamattu-kampanjan kanssa.

– Mutta tästä päättää tietenkin Nuori kirkko ry. ohjausryhmineen.

– Tämä koko asia on ihan levällään, ja se on kauhean kiinnostavaa. Konkreettista kerrottavaa uudesta minulla ei kuitenkaan ole ainakaan ennen ensi kevättä, Vinko sanoo.

Alun perin oli tarkoitus, että uusi kampanja toteutuu jo keväällä 2019.

Kuva Raamattuvisasta vuodelta 2014: Matti Karppinen

Lue myös arkistojutut:

Raamattuvisan voitto Kittilään

Raamattuvisan perustaja arvostelee kisan uutta luonnetta

Helsingin Sanomat: Opetushallituksen viesti Virsivisasta hämmentää kouluissa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispaehdokas Sammeli Juntunen Radio Deissä: Enemmistö ei päätä, mitä Jumala on mieltä
Seuraava artikkeliPerjantaina vietetään valtakunnallista Vauvan päivää – myös seurakunnat haastettu mukaan

Ei näytettäviä viestejä