Qumranissa tehty luolalöytö – tutkijat toiveikkaita uusista kääröistä

Juudean autiomaassa sijaitsevasta Qumranin kaivauspaikasta on löydetty uusi luola. Sieltä ei ole löydetty uusia kääröjä, mutta tutkijoiden mukaan luolan pohjalta löydetyt ruukunsirpaleet viittaavat siihen, että ruukut ovat sisältäneet käsikirjoituksia. Todennäköisesti siellä on siis ollut Vanhan testamentin kirjoituksia sisältäviä ikivanhoja tekstikääröjä ja muita vanhoja juutalaisia tekstejä.

Asiasta kertoo
BBC
ja Suomessa
Ilta-Sanomat
.

Nyt löydetty luola on kahdestoista Qumranista löytynyt tekstikääröjä sisältänyt luola. Tutkijat uskovat luolia löytyvän vielä lisää.

Uuden luolan tutkimuksia ovat johtaneet Jerusalemin Heprealaisen yliopiston tutkijat Oren Gutfeld ja Ahiad Ovadia sekä Yhdysvaltojen Virginian yliopiston tutkija Randall Price.

Ilta-Sanomien haastattelema Itä-Suomen yliopiston eksegetiikan professori Lauri Thurén luonnehtii nyt tehtyä löytöä ”hurjan mielenkiintoiseksi”.

– Tästä voi seurata, että arkeologit löytävät lisää rullia. Arkeologit ovat ilmeisesti löytäneet astioita, joissa kääröjä on säilytetty. Arkeologian menetelmät ovat kehittyneet, joten uusien rullien löytymien voi olla mahdollista, Thurén sanoo Ilta-Sanomille.

Kuolleenmeren lähistöllä sijaitsevan Qumranin luolista tehtiin vuonna 1947 tiedemaailmaa hätkähdyttänyt löytö, joka sisälsi runsaasti Vanhan testamentin tekstejä Kristuksen syntymän molemmin puolin olevilta vuosisadoilta. Seuraavina vuosina löytöjä tehtiin Qumranissa lisää.

Merkittävimpiä Qumranissa hyvin säilyneitä Vanhan testamentin käsikirjoituksia on niin sanottu Suuri Jesajan käärö.

Qumranin tekstit ovat muun muassa osoittaneet, että vuosisatojen kuluessa Vanhan testamentin kirjoituksia kopioitiin hyvin uskollisesti. Keskiaikaisten hepreankielisten tekstikopioiden erot Qumranista löydettyjen tekstien kanssa ovat vähäisiä.

Kääröillä on ollut suuri vaikutus 1900-luvun jälkipuoliskon raamatuntutkimukseen.

Myös monet suomalaiset tutkijat ovat olleet mukana julkaisemassa Qumranin kirjoituksia käsitteleviä teoksia.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Qumran-kirja kunnianosoitus suomalaiselle kirjakäärötutkimukselle

Uusia avaamattomia Qumranin kääröjä löytyi museon varastosta Israelissa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Kahden maan kansalaiset
Seuraava artikkeliNäihin säännöksiin avioliittolain muutos vaikuttaa – mukana lapsen uskonnollinen yhdyskunta

Ei näytettäviä viestejä