Psykologit rajattu pois Helsingin johtavan perheneuvojan virantäytöstä

Helsinginyhtymä

Kirkon perheneuvojina työskentelee pappien ohella muunkin koulutuksen saaneita, esimerkiksi psykologeja.

Lisäksi Helsingin virantäytön hakuehdossa on kelpoisuus vakinaisen papin virkaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perheneuvonnan johtajalla on oltava myös pastoraalitutkinto suoritettuna.

Virkaa ei siis voisi hakea esimerkiksi vaativan erityistason psykoterapeutti, joka on pappi, mutta häneltä puuttuu pastoraalitutkinto. Helsingin nykyinen johtava perheneuvoja Harry Arvo, onko pastoraalitutkinto näin tärkeä johtavan perheneuvojan virassa?

– Hankala kysymys kieltämättä. Se on vähän tällainen, että mitä halutaan, mille annetaan painoa. Itse kuvittelisin, että tässä juuri halutaan etsiä sellaista, että on riittävä kirkollisen kontekstin ymmärtämys. Pastoraalilla koetetaan jotenkin varmaan pitää kiinni siitä, että saadaan henkilö, jolla on seurakunnan tuntemusta. Jos puuttuu kontekstin tuntemus ja kielen osaaminen, se vähän vaikeuttaa työn tekemistä. On identiteettikysymys myös, että johtavan perheneuvojan virka Helsingissä on ylimalkaan papin virka. Sillä halutaan korostaa kirkon perheneuvonnan luonteessa sitä, että siinä myös hengellinen puoli on tärkeä, Arvo vastaa.

Arvon käsitys on, että Helsingin pätevyysvaatimus pastoraalin suorittaneesta papista on melko harvinainen verrattuna muiden seurakuntien johtavien perheneuvojien virkoihin. Hänen käsityksensä on, että muualla johtaviksi perheneuvojiksi voidaan valita myös psykologeja.

Arvon mukaan pätevyysvaatimus on kirjattu Helsingissä yhteisen seurakuntatyön johtosääntöön, josta puolestaan on päättänyt kirkkovaltuusto. Pidättekö henkilökohtaisesti hyvänä, että psykologit on rajattu virantäytöstä pois?

– Minulla ei ole ihan selvää kantaa tuohon asiaan. Minä en sitä päätä. Ainakin tähän asti se on toiminut. Se on monipuolinen kysymys, jota voidaan tarkastella eri näkökulmista.

Eläkkeelle jäävä Harry Arvo on työskennellyt Helsingin seurakuntien johtavana perheneuvojana noin 14 vuotta.

Hakuilmoitus täällä

Edellinen artikkeliPiispa Arseni: Feminismi ei ole vaarallista
Seuraava artikkeliVoittonen: Seurakuntapäiville on voitava tulla pelkäämättä

Ei näytettäviä viestejä