Professorilta sapekasta kritiikkiä journalistien jäsenehdoista

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailuprofessori Renny Jokelin moittii ankarasti alansa ammattijärjestöä Journalistiliittoa uusista jäsenehdoista.

Jokelin katsoo, että ”jatkossa kuka tahansa saa kutsua itseään journalistiksi ja liittyä Journalistiliittoon”.

Jokelinin näkemyksistä uutisoi Tampereen yliopiston Aikalainen-lehti.

Journalistiliitto hyväksyi viime toukokuussa uudet jäsenehdot, joiden mukaan ”liiton jäseneksi voidaan ottaa henkilö, jonka työ sisältää olennaisena osana journalistisia elementtejä, ja jonka työ on ammattimaista ja tuottaa siis taloudellista tulosta”.

”Jäsenedellytysten tarkastamisesta luovutaan ja luotetaan hakijan omaan näkemykseen jäsenkelpoisuudestaan”, lukee liiton jäsenmuistiossa Aikalainen-lehden mukaan.

– Journalistin koulutuksella ei jatkossa ole väliä. Liiton jäseneksi voi päästä siis vaikkapa agronomi, autokuski, homeopaatti, sähköasentaja – jos hän johonkin kirjoittelee, kuvaa jonkinlaisia nettivideoita, perustaa omia ”journalistisia” verkkopalveluitaan jne., jotka jollakin tavalla leviävät ja tuottavat rahaa, Jokelin paukuttaa lehdelle.

Osansa saavat myös seurakunnat.

– Millainen journalisti on henkilö, joka ”journalistisia elementtejä” harjoittaen työskentelee seurakunnissa – kenen asiaa hän ajaa siteeratessaan pari tuhatta vuotta vanhaa tarinakokoelmaa? Kaikella kunnioituksella – ihan täyttä huuhaata.

Jokelinin arvion mukaan päätös saattaa merkitä media-alan hajaantumista ja yleisön luottamuksen menettämistä Journalistiliitto on nyt avoin muun muassa tiedottajille, jotka työskentelevät kuntien ja valtion palveluksessa, poliittisissa puolueissa, ammatti- ja kansalaisjärjestöissä, viestintätoimistoissa, asiakaslehdissä, yrityksissä ja seurakunnissa.

Aikalainen-lehden artikkeli

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMaahanmuuttajanuoret voivat huonosti
Seuraava artikkeliRiemuvuosinauha laskee päiviä eläkkeelle

Ei näytettäviä viestejä