Professori Helena Ranta: Hallituksella kylmä viesti

Hammaslääketieteen tohtori, professori Helena Ranta moittii hallituksen kehitysyhteistyöpolitiikkaa kylmäksi. Syyrian tilanteesta hänellä on käsissään salainen raportti, joka on murheellista luettavaa.

Helena Ranta puhuu lauantaina Helsingin tuomiokirkossa YK:n 70-vuotisjuhlapäivän ekumeenisessa jumalanpalveluksessa.

YK:ta on moitittu paljon tehottomuudesta.

– YK on kuitenkin ainoa vakavasti otettava maailmanlaajuinen toimija, Helena Ranta kuittaa.

– Aion sanoa kirkossa, että kun viidellä pysyvällä turvallisuusneuvoston jäsenmaalla on veto-oikeus, se tuo mukanaan paljon valtaa. Näiden viiden jäsenmaan pitäisi muistaa, että valtaan liittyy aina suuri vastuu, hän jatkaa.

Suomalaiset muistavat Rannan erilaisten kuolinsyitä selvittäneiden tutkijaryhmien vetäjänä ja jäsenenä. Sotien ja katastrofien runtelemiksi jääneet ovat olleet hänen työnsä arkipäivää. Tällä hetkellä Ranta seuraa murheellisena Syyrian tapahtumia.

– Minulla oli aikanaan suorat kanavat Syyriaan. En ole uskaltanut niitä enää kokeilla enkä tiedä ovatko henkilöt enää hengissäkään.

Hän saa kuitenkin tietoja kansainväliseltä Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestöltä.

– Toinen kanavani perustuu oikeuslääketieteelliseen pieneen kansainväliseen ryhmään. Kyseessä on brittiryhmä, jolla on hallussaan aika raskauttavaa materiaalia Syyriasta. Siitä on yksi salainen raportti julkaistu, ja se on minulla hallussa.

Ranta avaa raporttia Kotimaa24:lle.

– Tämä raportti kertoo yli kymmenentuhannen ihmisen surmaamisesta, siinä on noin viisi–kuusi kuvaa per vainaja. He ovat ilmeisesti opposition joukkoja, joita on surmattu Assadin joukkojen toimesta. Mutta siellä tapahtuu tietysti paljon muutakin. Isis on mukana ja Venäjän voimistuneen läsnäolon myötä tilanne muuttuu entistä kaoottisemmaksi.

Neuvo Syyriaan: Älkää koskeko joukkohautoihin

Oikeuslääketieteen tutkijoilla ei ole tällä hetkellä Syyriaan mitään asiaa. Aseiden pitäisi ensin vaieta. Reilu vuosi sitten Helena Ranta on tavannut maan hajanaisen opposition edustajia.

– Olen sanonut, että älkää koskeko mihinkään joukkohautoihin. Keräätte vain tietoa, kuka on kadonnut ja milloin hänet on viimeksi nähty.

Rannan tietojen mukaan Syyriassa on tuhottu myös systemaattisesti perusterveydenhuollon rakenteita. Alalla työskenteleviä on surmattu:

– Kysymys ei ole kymmenistä vaan tuhansista lääkäreistä, hammaslääkäreistä, sairaanhoitajista ja näiden alojen opiskelijoista.

Kotimaassa Ranta pitää hallituksen kehitysyhteistyöleikkauksia vahingollisina.

– Leikkaukset kohdistuvat nimenomaan järjestöihin, jotka tekevät kehitysmaissa työtä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien eteen. Suurin kysymys on kuitenkin se, mitä tämä tarkoittaa näille ihmisille, tytöille, naisille ja vanhuksille kehitysmaissa.

Hänen mielestään kyse on siitä, minkä viestin virallinen Suomi päätöksillään lähettää. Rannan mielestä viesti on kylmä.

– Mutta se perustuu varmasti hallituksen yhteiseen päätökseen. Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta, ja me olemme itse kukin valinneet eduskunnan. En ole millään tavalla politiikassa mukana. En halua ruveta poliittisesti debatoimaan, mutta kylmä on oikea sana viestiä koskien.

Moraalinen kriisi uhkaa Suomea ja Eurooppaa

Helena Ranta itse on uskonnoton. Hän kertoo puhuneensa kirkossa aiemminkin.

– Kunnioitan muiden ihmisten vakaumusta ja toivon, että muut ihmiset kunnioittavat minun vakaumustani. Alusta pitäen vanhempani ovat opettaneet, mikä on oikein ja väärin ja että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Ei ole olemassa kahden kerroksen väkeä.

Jumalanpalveluspuhettaan koskien Ranta sanoo saaneensa tarkat ohjeet. Aikaa on vain kymmenen minuuttia ja puhe on pidettävä osin englanniksi ja osin suomeksi.

– Siinä ei kauhean paljon ehdi sanoa. Minun viestini on yhteisvastuu sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Jos nykyinen meno ja pelottavat trendit Euroopassa ja Suomessa jatkuvat, meitä uhkaa moraalinen kriisi ennemmin kuin jokin pakolaiskriisi.

Rannan mukaan ihmiset puhuvat nykyisin, mitä sylki suuhun tuo.

– He valitsevat kovan not in my backyard -linjan eli ei minun takapihalleni. Kyllä meidän täytyy vastata inhimilliseen hätään. Ei meistä kukaan haluaisi lähteä perinteisiltä asuinsijoiltaan ja jättää perhettä, kun ei tiedä näkeekö sitä enää edes koskaan. Ihmisethän pakenevat nyt henkensä kaupalla. Jos on yksi tai kaksi tai kolme, jotka lähtevät vaan lähteäkseen, se ei oikeuta meitä tuomitsemaan koko joukkoa.

Nimellisesti Helena Ranta on tällä hetkellä eläkkeellä. Puhelimeen hän vastaa kuitenkin Helsingin yliopiston tutkijan huoneestaan. Töitä piisaa. Hän on muun muassa kehittämässä Kosovoon oikeuslääketieteen palvelujärjestelmää ja ohjaa Suomessa neljää väitöskirjatyöntekijää. Piakkoin hän suuntaan esitelmöimään Australiaan Klaukkalassa ja Oulussa tapahtuneista vauvasurmista.

Kuva: Suomen UN Women

Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkisen kysymykset jäivät kysymättä Kirjamessuilla
Seuraava artikkeliPakolaisten kulkureitti Eurooppaan kulkee nyt Serbian kautta

Ei näytettäviä viestejä