Arkkipiispa Mäkisen kysymykset jäivät kysymättä Kirjamessuilla

Arkkipiispa Kari Mäkisen ja kirjailija Asko Sahlbergin kirjahaastattelu peruuntui tänään Helsingin Kirjamessuilla, sillä Göteborgissa asuva kirjailija ei päässyt paikalle.

Mäkinen ei päässyt esittämään Sahlbergille valmistelemiaan kysymyksiä tämän romaanista Irinan kuolemat. Kirja kertoo tytöstä, joka joutuu sotalapseksi Göteborgin seudulle.

– Luin samaan aikaan tiedotusvälineistä Göteborgin kaduille yksin jätetyistä pakolaislapsista, joten Irinan tarina on tavattoman ajankohtainen. Se kertoo monella tavalla rikkirevityistä ja huonosti kohdelluista. Kirja on sävyltään tumma ja alakuloinen, sen kuva ihmisen kohtalosta on karu, arkkipiispa luonnehtii.

– Kirja kertoo ulkopuolelle jäämisestä, ohikatsomisesta ja kuolemasta. Onko tällaisen keskellä eläneelle ihmiselle toivoa, on kysymys, jonka olisin kysynyt Asko Sahlbergilta. Mikä saa ihmisen jaksamaan hirvittävyyden keskellä?

Mäkisen mukaan kirja ei kuitenkaan pääty katkeruuteen, sillä Irina palaa vanhana Helsinkiin ja etsii sovintoa mennen elämänsä kanssa.

– Näistä asioista olisi ollut mielenkiintoista keskustella Sahlbergin kanssa. Toivottavasti saamme siihen vielä mahdollisuuden, sanoi kirjallisuuden harrastajana tunnettu arkkipiispa.

Mäkinen on lukenut useita Sahlbergin kirjoja. Suuren vaikutuksen tekivät vuoden 1918 tapahtumista kertova Tammilehto ja historiallinen romaani Herodes.

– Molemmat ovat erinomaisia. Niissä on jotain karua inhimillisyyttä.

Eilen eduskunnassa kuumana käynyttä keskustelua sukupuolineutraalin avioliittolain lakimuutoksista arkkipiispa Mäkinen ei seurannut, sillä hän saapui vasta myöhään illalla Edinburghista. Hän kertoi silmäilleensä tänä aamuna pikaisesti, mitä eduskunnassa oli puhuttu.

– Toivon, että asiassa mennään rauhallisesti eteenpäin. Näen, että aiheen käsittely koskettaa monia syvästi. Erityisesti toivon, että keskustelu ei satuta niitä, joita tämä laki suoranaisesti koskettaa, Mäkinen painotti.

Eilisessä eduskuntakeskustelussa muutama perussuomalainen kansanedustaja esitti moitteita arkkipiispaa kohtaan. Mika Niikko kutsui häntä muun muassa palkkapaimeneksi, koska arkkipiispa aikanaan iloitsi sateenkaariväen puolesta avioliittolain tultua hyväksytyksi.

Kuva: Tuija Tiihonen

Edellinen artikkeliLapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliProfessori Helena Ranta: Hallituksella kylmä viesti

Ei näytettäviä viestejä