Professori: BB on pyhän vastakohta

Big_Brother205Jaana Hallamaa hyökkää kovin sanoin tosi-tv-ohjelma Big Brotheria vastaan Oulun seurakuntien Rauhan Tervehdys -lehdessä.

Toimittajan kysymykseen, mikä on pyhän vastakohta, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaalla on vastaus valmiina:

– Se on Big Brother -tv-ohjelma, jossa kaikki on laskelmoitua, kaikki paljastetaan, eikä ihmiselle jätetä mitään salaisuutta! Se on tv-ohjaajan kylmä Sauronin silmä eikä eläväksi tekevä Jumalan silmä. Jumalan edessä ei nimittäin tarvitse esittää, lymyillä tai teeskennellä.

– Big Brotherin kaltaisissa ohjelmissa ihmisen pyhyyttä käytetään halpahintaisen rahastamisen välineenä. Ihmisen sisimmän suojelemisen sijasta kilpailijoita alistetaan ja latistetaan kemiallisesti, fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalipsykologisesti, Hallamaa sanoo.

Haastattelussa Hallamaa suhtautuu penseästi pyhän kokemisen tietoiseen tavoitteluun.

– Pyhän elämyksiä ei voi kirkossakaan tuottaa tietoisesti. Sellainen projekti muuttuu helposti tekopyhyydeksi. Tekopyhyys taas on tunkkaista ja umpioitunutta, ja se mädättää itse asian.

– Pelkäänpä pahoin, että pyhä katoaa kokonaan, jos kuvittelemme voivamme sörkkiä sitä liikaa. Jos pyrimme valjastamaan pyhän kokemukset manipulatiiviseen käyttöömme, vaikkapa kirkollisten tilaisuuksien osallistujalukujen kaunistamiseksi, siinä on hirveä tekopyhyyden ja sielullisuuden vaara, julistaa pastori Hallamaa.

Lue Janne Villan tekemä Jaana Hallamaan haastattelu Rauhan Tervehdyksestä (pdf-versio, sivut 12-13)

Lue myös Blogisti: ”BB:stä tulossa teologisesti mielenkiintoinen paketti”

Edellinen artikkeliSuuri kirkkokunta harkitsee nimenvaihtoa – irrottaisi rasismin historiasta
Seuraava artikkeliJohn Vikströmin ekumeeniset puheet kirjaksi

Ei näytettäviä viestejä