Helatorstai, Joh. 17: 24-26, Hans-Christian Daniel

Hans-Christian Daniel
Espoonlahti

Kehitysvammaisten retkipäivän hartauspuhe

– Missä sinä asut? (kotona, asuntolassa, äidin luona, Soukassa… )
– Missä Herra Jeesus asuu? (Taivaassa)
– Herra Jeesus asu kotona, asuntolassa, äidin luona, Soukassa, kirkossa…? Hän asuu taivaassa. Taivas on hänen kotinsa. Siitä meitä muistuttaa tämä päivä.
– Mikä tämän päivän nimi muuten on? (helatorstai)
Tämän päivän sanoma kertoo Herra Jeesuksen kotiinpaluusta. Hän oli syntynyt ihmiseksi, elänyt maan päällä, kuollut ristillä ja noussut kuolleista. Tämä päivä kertoo siitä, että Herra Jeesus palaa kotiinsa, taivaallisen Isän luokse.
Herra Jeesus sanoo, että minun isäni kodissa on monta asuinsijaa. Siellä on siis tilaa Herra Jeesukselle. Siellä on myös tilaa sinulle ja minulle. Taivas on kerran meidän kaikkien koti. Eikö se ole hienoa?
Mitä Herra Jeesus tekee taivaassa? (enkelien kanssa leikkii, vastasi eräs pieni; siunaa, vastasi toinen) Hän istuu Isän oikealla puolella. Hän rukoilee meidän puolestamme, juuri meidän heikkojen puolesta, joiden siivet heikot on (niinkuin kauniissa laulussa Kesäpäivä Kangasalla juuri laulettiin). Herra Jeesus rukoilee meidän puolestamme. Jos hän ei rukoilisi, me emme ikinä pääsisi taivaan kotiin. Mutta Herra Jeesus muistaa meitä heikkoja. Aivan varmasti.
Herra Jeesus asuu taivaassa. Hän asuu myös rukouksessa. Hän asuu pyhässä Sanassaan. Hän asuu uskossa sydämessämme. Hän asuu meissä. Niin hän onkin luvannut: Missä kaksi tai kolme on kokoontuneina minun nimeeni, siellä minä olen heidän keskellänsä. Ja vieläpä hän lupaa: Minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti. Siihen saamme luottaa.
Herra Jeesus on mennyt kotiin taivaaseen, jotta hän voisi olla meidän kanssamme. Eikö se ole aivan kummallista?
Jos hän asuisi tuolla Helsingissä presidentinlinnassa, hän olisi siellä eikä täällä. Silloin meidän pitäisi mennä jonottamaan hänen puheilleen. Mutta nyt hän on lähtenyt taivaan kotiin, jotta hän voisi olla aina meidän kanssamme.
Herra Jumala toimii aina näin kummallisesti, etten minäkään oikein ymmärrä sitä. Kun Hän haluaa antaa elämän, hän vie kuolemaan. Kun hän haluaa vanhurskauttaa, hän vie syntiin. Kun hän haluaa antaa valonsa, hän vie pimeyteen. Herra Jumala toimii aina niin että hän menee piiloon vastakohdan taakse. Näin on asia myöskin helatorstain kanssa: Kun Jumala tahtoo, että Herra Jeesus olisi aina meidän kanssamme, hän ottaa hänet pois maailmasta pyhään taivaaseensa. Tätä Jumalan toimintaa kutsutaan ristinteologiaksi.
Saat muistaa että Herra Jeesus on mennyt kotiin taivaaseen. Siellä hän rukoilee meidän puolestamme. Meillekin on tilaa siellä ja hänen rukouksensa auttaa meidätkin perille hänen luokseen. Hän on mennyt taivaan kotiin, jotta hän voisi olla meidän kanssamme. Aina.
Rukoilkaamme. (Helatorstain kolehtarukous)