Apostolien päivä, Luuk. 5: 1-11, Satu Valkonen

Satu Valkonen
Savonlinnan seurakunta

Mistä voi tietää että Jumala on olemassa? Onko Jumala ilmoittanut itsestään jollakin tavalla maailmassa? Näitä kysymyksiä mietimme rippikoulussa. Opetin nuorille, että Jumala on ilmoittanut itsestään maailmassa monilla tavoilla. On olemassa ns. Jumalan yleinen ilmoitus, jonka perusteella kuka tahansa voi todeta Jumalan olevan olemassa. Yleisen ilmoituksen piiriin kuuluu mm. Jumalan luomistyö. Eli kun katsomme Jumalan luomaa maailmaa ympärillämme, se todistaa meille että täytyy olla joku, Jumala joka on kaiken niin hienosti luonut. Maailmankaikkeus ei ole voinut syntyä sattumalta. Tai jos ajattelet vaikka ihmisen kehitystä, munasolun ja siittiön yhtymisestä pieneksi vastasyntyneeksi, niin eikö sekin todista Jumalan olemassaolosta? Miten tuollainen hieno järjestelmä olisi voinut syntyä sattumalta? Puhuimme nuorten kanssa myös siitä että Jumala on ilmoittanut itsestään Raamatussa. Raamattu on Jumalan kirje meille. Raamatussa Jumala ilmoittaa tahtonsa ja raamatun kautta voimme oppia tuntemaan hänet.

Jumala on ilmoittanut itsestään myös erityisellä tavalla. Tärkein todistus Jumalasta, on Jeesus, Jumalan Poika, joka syntyi ihmiseksi maailmaan. Jeesus opetti ihmisiä, teki ihmetekoja, kuten tuossa äskeisessä evankeliumitekstissäkin kuulimme. Kun Pietari näki kuinka verkot repeilivät kaloista, hän käsitti että Jeesus oli enemmän kuin tavallinen ihminen. Pietarin silmät aukesivat tuossa hetkessä Jeesuksen suuruuden edessä.

Jos tahtoisin nuorten muistavan vain yhden asian rippikoulustaan se olisi seuraava: Jumala lähetti Jeesuksen, oman poikansa kärsimään ja kuolemaan meidän syntiemme tähden. Me pelastumme ja pääsemme taivaaseen kun uskomme Jeesukseen syntiemme sovittajana. Vain Jeesuksen kautta löytyy pelastus ja iankaikkinen elämä. Kukaan ihminen ei ole niin hyvä ja pyhä että omilla hyvillä teoillaan voisi taivaan ovesta sisälle astua. Kun loppukokeessa kysyin mikä oli tärkein rippikoulussa oppimasi asia. Joku vastasikin: että juuri tämä, että pelastumme kun vain uskomme Jeesukseen syntien sovittajana. Kirjoittaja lisäsi että hän ei ollut aiemmin tiennyt sen olevan näin yksinkertaista. Niinpä. Minusta tuntuu, että monet kompastuvat juuri tähän yksinkertaisuuteen.

Aina ei ole kuitenkaan helppoa uskoa Jumalaan. Puhuimme riparilla, että uskon syntyminen sydämeen on aina Pyhän Hengen vaikutusta. Ketään ihmistä ei voi pakkokäännyttää tai aivopestä uskoon. Jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon, vapaan tahdon joko seurata häntä tai kääntää hänelle selkänsä. Vaikka kasteessa on jokainen otettu Jumalan lapseksi, niin ihminen voi kääntyä pois Jumalasta. Siksi Jeesus kolkuttelee sydämemme ovella ja tahtoo päästä sydämeemme asumaan. Sydämen ovi on siitä merkillinen ovi, että siinä on kahva vain sisäpuolella. Jeesus ei siis pääse väkisin sisään sydämeemme vaan ainoastaan me voimme avata hänelle oven. Kun avaamme oven, hän astuu sisään. Ja silloin Pyhä Henki antaa meille uskon häneen.

Tuossa äsken kuulemassamme raamatuntekstissä kerrottiin miten Simon Pietari ja hänen venekuntansa vakuuttuivat Jeesuksen jumaluudesta kun Jeesus teki suuren ihmeen. he saivat suuren kalansaaliin. Moni saattaa ajatella, että kyllä minäkin uskoisin, jos saisin kokea jonkun suuren ihmeen, saisin vaikka lottovoiton kun sitä olisin Jumalalta rukoillut. Jumala ei kuitenkaan ole mikään rukousautomaatti jolta voimme tilata mitä mieleemme juolahtaa. Me emme useinkaan saa kokea elämässämme sellaisia ihmeitä, joiden perusteella olisi helppo uskoa Jumalaan. Kuitenkin voimme tuntea Jumalan läheisyyttä monin tavoin. Sitä miten hän on kulkenut elämässämme mukana, varjellut vaaroilta, johdattanut, lohduttanut. Minusta yksi suuri ihme on se varmuus sydämessä minkä Pyhä Henki antaa kun päättää lähteä seuraamaan Jeesusta. Yhtäkkiä vain tietää että Jumala on olemassa, että usko on totta! Tämän ovat monet kokeneet elämässään. Jumala tulee todella elämään mukaan tavalla, jolla hänen läsnäolonsa voi tuntea. On aivan kuin valo syttyisi pimeään huoneeseen, yhtäkkiä näkee selkeästi. Pyhä Henki avaa uskonasiat ihan uudella tavalla todellisiksi.

Tästä ihmeestä todisti myös rippikoulussa vieraillut entinen vanki, jonka elämän Jumala oli totaalisesti muuttanut. Henkirikoksen tehnyt mies todisti siitä, miten Jumala tarttui hänen elämäänsä, mursi paatuneen sydämen, herätti synnintuntoon tehdyistä teoista. Kari todisti että Jumalalle ei ole toivottomia tapauksia. Paatuneinkin rikollinen voi löytää armon ja anteeksiantamuksen Jeesuksen kautta. Kukaan ei ole niin syntinen tai paha, etteikö Jumalan armo ja Jeesuksen sovitustyö riittäisi pesemään puhtaaksi hänen syntejään.

Jeesus lähestyy meitä eri elämänvaiheissa ja vetää puoleensa eri tavoin. Puhutaan etsikkoajoista, jolloin Jumala erityisesti vetää ihmistä puoleensa ja yhteyteensä. Ehkä sinä olet tuntenut hänen kutsunsa sydämessäsi. Jos tahdot lähteä hänen matkaansa tai palata takaisin Jeesuksen yhteyteen, voit yhtyä seuraavan rukouksen sanoihin sydämessäsi.

Rakas Jeesus. Tunnustan että olen elänyt sinusta välittämättä. Tahdon lähteä nyt seuraamaan sinua. Anna anteeksi kaikki syntini. Tule Herrakseni ja Vapahtajakseni. Johdata minua elämässäni. Kiitos että olen sinun omasi etkä koskaan hylkää minua. Pidä minusta lujasti kiinni ja vie kerran perille taivaan kotiin. Aamen.

Sinä joka tämän sydämessäsi rukoilit, saat uskoa että Jumala on kuullut rukouksesi ja kulkee kanssasi ikuisen elämän tietä.