4. adventtisunnuntai, Matt. 1: 18-24, Mirja Tenkanen

Mirja Tenkanen
Sastamalan seurakunta

Elämä tuo tullessaan sellaistakin, mikä ei ole ollut tilauksessa

Tänä vuonna sytytin ensimmäisen adventtikynttilän Kiinassa, Shanghaissa, kummityttäreni luona. Sää oli vielä kesäisen lämmin, 22 astetta, joten samaa adventtiajan tuntua kuin Suomessa ei silloin vielä ollut koettavissa. Kristittyjen jouluun viittaavaa rekvisiitta ei paljon ollut nähtävissä, onhan kiinalaisten suuri juhla uusi vuosi. Mutta kauniisti koristeltuja ja valaistuja joulukuusia sekä joulutähti-kukkia näimme. Kristityille kuusi on Kristuksen, maailman valon symboli, ja joulutähti muistuttaa Betlehemin tähdestä. – Aika tuosta ensimmäisen adventtikynttilän sytyttämisestä on rientänyt nopeasti ja tänään olemme sytyttäneet jo neljännen adventtikynttilän.

Nousemme nyt kuulemaan 4. adventtisunnuntain evankeliumin, Matteuksen evankeliumin 1. luvusta:

Matt. 1: 18-24

Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies, mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.

Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä”.

Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut: – Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.

Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.

Maria oli kihlattu Joosefille

Kihlaus kuului laillisesti sitovana vaiheena avioliiton solmimiseen. Avioliiton vahvistamisen jälkeen morsian muutti vanhempiensa kodista miehensä luo ja avioliitto alkoi tosiasiallisesti. Tapojen mukaisesti nuorikko ei tuolloin vielä voinut olla raskaana miehestään. Kun kävi ilmi, että Maria oli raskaana, Joosef aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa, säädyllisesti ja sävyisästi, Mariaa häpäisemättä. Näin Maria saisi mahdollisuuden avioitua lapsen oikean isän kanssa. Joosef tunsi itsensä varmasti petetyksi ja unelmansa yhteisestä elämästä Marian kanssa romahtaneeksi. Mutta kun hän ajatteli tätä, Jumala ”puuttui peliin”. Jumala näki hyväksi puhua Joosefille unessa. Joosef saa kuulla selityksen Marian raskauteen. Se oli Pyhä Hengen aikaansaannosta.

Vanhan liiton aikana Jumalan Hengen läsnäolo uutta luovana voimana oli tuttu asia. Luomiskertomuksen alusta luemme: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, ja Jumalan Henki liikkui vetten yllä.” Hesekielin kirjassa (37: 1,5) profeetta saa näyn Jumalan Hengen elämää luovasta voimasta: ”Herran käsi tarttui minuun, ja Herran Henki vei minut kauas pois ja laski minut keskelle laaksoa, joka oli täynnä kuolleitten luita. Herra sanoi minulle… Näin sanoo Herra Jumala näille luille: Minä annan teihin hengen, niin että te heräätte eloon.” Jumala voi luoda elämää sinne, missä elämää ei ole. Tästä Jumalan Hengen elämää synnyttävästä voimasta oli Marian raskaudessa kysymys.

Lapsen nimi kertoo hänen tehtävänsä

Enkeli ilmoittaa myös lapselle annettavan nimen, joka samalla paljastaa hänen tulevan tehtävänsä. Nimi Jeesus merkitsee ”Herra pelastaa”. Israelilaiset odottivat Messiasta, joka pelastaisi Jumalan kansan roomalaisten sortovallasta. Tällaista pelastusta Jeesuksen nimi ei enkelin ilmoituksen mukaan kuitenkaan merkinnyt. Jeesus on pelastava Jumalan kansan poistamalla sen synnit. Näin jo Jeesuksen elämän alkuvaiheessa viitataan hänen kärsimykseensä ja ristinkuolemaansa maailman syntien sovittajana.

Niin kuin on kirjoitettu

Matteuksen evankeliumin kirjoittajalle on tärkeää sitoa kaikki Jeesukseen liittyvä Vanhan testamentin kirjoituksiin. Aivan niin kuin apostoli Paavali sanoo kuulemassamme Room. 15. luvussa: ”Kristus on tullut vahvistamaan isille annetut lupaukset osoittaakseen, että Jumala pysyy sanassaan.”

Mitä sitten oli luvattu? Profeetta Jesaja oli ennustanut: – Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel – se merkitsee Jumala on meidän kanssamme. – Alkuperäisessä yhteydessään tämä ennustus oli lupaus Juudan kuningas Ahakselle, joka oli pulassa, kun Syyria ja Israel olivat liittoutuneet Juudaa vastaan ja uhkasivat kaapata valtaistuimen Daavidin suvulta. Profeetta Jesaja lausui kuninkaalle ennustuksen, jonka toteutuminen olisi Herran antama merkki siitä, että Jumala on kansansa kanssa eikä jätä sitä pulaan.

Voidaan kysyä, miksi ennustusta, joka oli annettu aivan toisenlaisessa historiallisessa tilanteessa seitsemänsataa vuotta aiemmin, sovellettiin Jeesuksen syntymään. Siihen johti varmasti puhe neitsyestä, joka tulee raskaaksi. Hepreankielinen sana merkitsee sekä nuorta naista että neitsyttä. Kumpi suomennos on oikea? Siinä, että nuori nainen tulee raskaaksi, ei ole mitään epätavallista. Ei se olisi mikään erityinen merkki Herralta. Siksi jo ensimmäinen Vanhan testamentin kreikkalainen käännös kääntää sanan alma ”neitsyeksi”. Jeesuksen syntymässä ensimmäiset kristityt oivalsivat tämän ennustuksen käyneen toteen. Jumalan isille antamat lupaukset täyttyivät Jeesuksessa Kristuksessa.

Unen vaikutus

Mitä enkelin ilmestyminen Joosefille sai aikaan? Näin kerrotaan: ”Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.” Juuri kun Joosefin oma unelma yhteisestä elämästä Marian kanssa oli romuttumaisillaan, Jumala vahvisti hänen unelmansa Jumalan suunnitelmaksi. Jumala oli vaikuttanut hänessä sekä tahtomisen että tekemisen. Hänet oli valittu Marian puolisoksi kulkemaan tämän rinnalla ja tukena Jumalan viitoittamaa tietä ihmiskunnan pelastamiseksi.

Kristityn kokemus

Tätä kertomusta lukiessani mieleeni nousivat erään kokeneen kristityn sanat: ”Elämä tuo usein mukanaan sellaistakin, mikä ei ole ollut tilauksessa. Mutta Jumalan hoidossa ja johdatuksessa kaikki kääntyy parhaaksemme.”
Näin varmasti kokivat Maria ja Joosef. Näin ovat sukupolvet ennen meitä kokeneet. Näin myös me koemme. Mekin saamme luottaa Jumalan lupauksiin hänen avustaan ja johdatuksestaan. Raamatussa luvataan: ”Yksikään, joka häneen uskoo, ei joudu häpeään” ja ”Jokainen, joka avuksi huutaa Herran nimeä, pelastuu.”

Kristus on läsnä nyt

Hyvät ystävät, adventtiaika on odotuksen ja juhlaan valmistautumisen aikaa. Emme kuitenkaan odota enää, että Jeesus syntyisi jossakin maailman kolkassa seimeen. Hän on jo syntynyt. Hänen elämänsä, kuolemansa ja ylösnousemuksensa me tunnemme. Vuosi vuodelta me kuitenkin haluamme muistella näitä tapahtumia. Suosituksi tulleessa joululaulussa ”Sydämeeni joulun teen”sanotaan, että Jeesus-lapsi syntyy sydämen hiljaiseen mieleen. Jeesus tahtoo olla elämämme Herra ja Vapahtaja. Tänäänkin Hän on täällä läsnä. Ehtoollisessa saamme vastaanottaa hänet leivässä ja viinissä. Hän on uskollinen matkakumppani elämämme kaikkina päivinä. Me odotamme hänen paluutaan kirkkaudessa.