11. sunnuntai helluntaista, Luu. 4:23-30, Sakari Hosike

Sakari Hosike
Vampulan kappeliseurakunta

Uskonasioiden äärellä moni sanoo, että Uskoisin, jos näkisin.

Uskoisin, jos näkisin.

Päivän evankeliumiteksti kertoo siitä, mitä tapahtui, kun ihmiset olivat saaneet nähdä, mutta eivät kuitenkaan uskoneet.

He saivat nähdä Jumalan, Jeesuksen ja Hänen ihmetekonsa sekä kuulla Hänen opetustaan.

Jeesus oli elävänä omassa kotikaupungissaan Nasaretissa omien ihmistensä luona.

Kukaan ei kiistänyt Jeesuksen ihmetekoja. Kaikki olivat yhtä mieltä, että Jeesus oli tehnyt ihmeitä ja monet olivat saaneet nähdä ihmeet.

Uskoivatko Nasaretin kaupungin asukkaat Jeesukseen, kun he saivat nähdä Hänet ja Hänen ihmetekonsa ja kuulla Hänen opetustaan?

Eivät.

Jeesus oli asunut Nasaretissa lähes 30 vuotta. Jeesuksen oman kaupungin ihmiset alkoivat sekä pilkkaamaan ja kiusaamaan Jeesusta että vähättelemään Hänen ihmetekojaan.

Päivän evankeliumiteksti kertoo siitä keskustelusta, jonka Jeesus kävi oman kaupunkinsa ihmisten kanssa.

Nasaretilaiset saivat nähdä, mutta he eivät uskoneet.

Jos epäilet Jumalaa ja olet epäuskoinen, niin älä sano, että uskoisit, jos saisit nähdä. Sinä et uskoisi, vaikka näkisit. Usko ei perustu näkemiseen.

Moni meistä kirkossa olevista uskoo Jeesukseen, vaikka emme ole saaneet nähdä Häntä. Meidän uskomme perustuu siihen mitä Raamattu meille kertoo ja mitä Pyhä Henki meissä vaikuttaa. Kun meidät lapsena kastettiin, me synnyimme uudesti ja saimme Pyhän Hengen ja uskon lahjan.

Jos epäilet tai et usko ollenkaan, niin älä odota sitä, että saisit nähdä. Se on väärä tie. Älä myöskään pilkkaa tai vähättele Jeesusta kuten tekivät nasaretilaiset. He pilkkasivat ja vähättelivät ja siksi Jeesus varoitti heitä ankarasti kertoen Vanhan testamentin aikaisista tapahtumista profeetta Elian ja Elisan aikana.

Oikea tie on kuunnella Jeesusta. Niin eivät tehneet Nasaretin asukkaat, mutta opetuslapset kuuntelivat Jeesusta. Heidän oli vaikea ymmärtää ja osa oli heistä jopa epäuskoisia, mutta he jatkoivat Jeesuksen opetuksen kuuntelemista ja ajan myötä Pyhä Henki auttoi opetuslapsia ymmärtämään kaiken tarvittavan. Samoin on tänä päivänä meidänkin kohdallamme. Kuuntelemalla mitä Jeesus opettaa Raamatussa: usko vahvistuu ja epäusko väistyy.

Jeesus varoitti ihmisiä pilkkaamasta Häntä ja uhkasi heitä rangaistuksella, jos he jatkaisivat pilkkaamistaan ja herjaamistaan. Ihmiset joutuivat raivon valtaan ja ryntäsivät Jeesuksen kimppuun ja veivät Hänet jyrkänteelle syöstäkseen Hänet sieltä alas.

Ihmiset raivostuivat ja aikoivat tappaa Jeesuksen.

Mitä pahaa Jeesus oli tehnyt?

Jeesus varoitti nasaretilaisia kovasta rangaistuksesta, mutta se johtui siitä, että ihmiset olivat pilkanneet ja herjanneet Häntä.

Mitä pahaa Jeesus oli tehnyt?

Jeesus oli parantanut sairaita. Jeesus oli julistanut, että nyt Jumala lähestyy ihmisiään ja kaikki synnit annetaan anteeksi.

Jeesus ei ollut tehnyt mitään pahaa, eikä väärää.

Jeesus oli tehnyt hyvää. Jeesus antoi synnit anteeksi.

Sekä Nasaretissa että myöhemmin pitkäperjantaina Jerusalemissa ihmiset raivostuivat Jeesuksen, koska Hän antoi ihmisille synnit anteeksi. Loppu viimeksi se oli syy miksi Jeesus ristiinnaulittiin.

Ihmiset vihasivat Jeesusta.

Jeesus rakasti ja rakastaa ihmisiä, meitä jokaista.

Siksi Jeesus kuoli ristillä, että meidän synnit annettiin anteeksi. Jokaisen ihmisen synnit on sovitettu ristillä.

Kun nasaretilaiset tarttuivat Jeesukseen ja aikoivat syöstä Hänet alas jyrkänteeltä, Jeesus ei antanut Taivaasta sataa tulta ja tulikiveä tai käskenyt enkeleitä ajamaan nasaretilaiset pois. Jeesus vain kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa. Jeesus jätti nasaretilaiset miettimään mitä he olivat tehneet väärin. Jeesus ei rangaissut nasaretilaisia, vaikka he yrittivät tappaa Hänet. Jeesus antoi heille armonaikaa.

Mitä tämä meille kuuluu vuonna 2014? Miksi meidän pitää välittää siitä, mitä jotkut nasaretilaiset tekivät 2000 vuotta sitten?

He tekivät syntiä. Me teemme syntiä. Me olemme syntisiä ja me tarvitsemme syntimme anteeksi.

Kuten nasaretilaisilla annettiin armonaikaa, Jeesus antaa tänä päivänä armonaikaa. Vaikka joku vihaisi Jeesusta, Jeesus haluaa, että jokainen ihminen kääntyy Hänen puoleensa ja uskoo kaikki syntinsä anteeksi ja jää Hänen luokseen ja pääsee Taivaaseen.

Jeesuksen tähden Isä Jumala antaa synnit anteeksi. Saat uskoa kaikki syntisi anteeksi Jeesuksen tähden. Amen.