Pohjoismaiset kirkonjohtajat: Pakenevia lähimmäisiä ei saa pelkistää uhaksi

Pelot eivät saa estää meitä ottamasta vastuuta lähimmäisistämme, sanovat pohjoismaiset luterilaiset ja katoliset kirkonjohtajat julkaisemassaan kannanotossa.

Kymmenen kirkonjohtajan kannanotossa ilmaistaan huoli Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden tilanteesta Turkin ja EU:n rajalla. Kannanoton on allekirjoittanut muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

”Juuri nyt sekä uusi koronavirus että pakolaistilanne Euroopan laidoilla haastavat fyysisiä ja henkisiä rajojamme”, kirkonjohtajat toteavat.

”Molemmille haasteille on yhteistä se, että ne vaativat henkilökohtaista ja yhteistä vastuunottoa, yli kaikkien rajojen ja täysin poliittisista kannoista riippumatta. Ne haastavat meitä ihmisinä ja lähimmäisinä. Taakat on jaettava ja kannettava yhdessä. Jos epäonnistumme, menetämme inhimillisyytemme.”

Tähän yhtäläisyydet kuitenkin loppuvat, kannanotossa kirjoitetaan.

”Viruksia on torjuttava, pakenevia ihmisiä ei. Pakomatkalla olevat ihmiset voivat menettää lähes kaiken, mutta eivät koskaan ihmisoikeuksiaan.”

Kannanoton mukaan monimutkaiset poliittiset, kulttuuriset, taloudelliset ja demokraattiset ongelmat aiheuttavat oikeutettua huolta ja pelkoa. Kirkonjohtajat kirjoittavat, että pelot on otettava tosissaan, mutta ne eivät saa pitää meitä vankina.

”Jos haluamme täyttää inhimillisyyden edellytykset, emme koskaan voi hyväksyä sitä, että pakenevat lähimmäiset epäinhimillistetään ja pelkistetään uhaksi. Ihmisarvoinen vastaanotto, toimiva turvapaikkaoikeus ja jaettu vastuu pakenevista ihmisistä ovat velvollisuuksiamme demokraattisina maina ja ihmisinä.”

Kannanoton kokonaisuudessaan ja allekirjoituksineen voi lukea täältä.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliToiviomatkat peruu Israelin-matkansa kolmeksi viikoksi kesken parhaan sesongin
Seuraava artikkeliSeppo Häkkinen vierailee Kotimaan ja Radio Dein Piispan kyselytunnilla

Ei näytettäviä viestejä