Piispainkokouksen pääsihteeri blogissa: ”Kirkon kannattaa luopua vihkioikeudesta”

Vihkioikeudesta luopuminen olisi luterilaiselta kirkolta teologisesti validi ja jopa linjakas ratkaisu. Näin väittää piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen
Suomen Kuvalehdessä julkaistavassa kirkon työntekijöiden Rajalla-blogissa.

Ensi vuonna vietetään reformaation 500-vuotisjuhlaa. Samana vuonna tulee voimaan sukupuolineutraali avioliittolaki. Komulainen pohtii blogissa, olisiko nyt oikea ajankohta siihen, että luterilaiset ottaisivat seuraavan harppauksen reformaation tiellä ja luopuisivat avioliiton solmimiseen liittyvistä toimituksista.

”Ainakaan itse en voi tulla muuhun johtopäätöksen kuin siihen, että kirkon kannattaa uudessa tilanteessa luopua vihkioikeudesta siten, että avioliittoja ei solmita eikä edes siunata kirkossa.”

Komulainen myöntää, että esitys voi vaikuttaa poistumiselta hätäuloskäynnistä tilanteessa, jossa kirkko on ajautumassa kriisiin. Asiassa on kuitenkin toinen puoli.

”Konstantinolaisen valtiokirkon pölyt karisevat kertaheitolla pois, jos papit eivät enää toimi vihkimisissä viranomaisina eivätkä muutenkaan normita ihmisten vaihtelevia parisuhteita.”

Komulaisen mukaan Raamatusta on vaikeaa löytää pitäviä perusteita sille, että avioliitot tulisi solmia kirkossa. Myös Luther työnsi avioliittoa pois kirkon piiristä kohti yhteiskunnallista sektoria, Komulainen jatkaa.

”Kun asettaa Lutherin ajatukset historialliseen kontekstiinsa, käy ilmi, että reformaatio alkoi todellakin iskeä kiilaa kirkon ja avioon vihkimisen väliin. Keskiajan kirkko oli nimittäin tehnyt avioliitosta puhtaasti kirkollisen bisneksen.”

Komulainen huomauttaa, että tästä huolimatta miehen ja naisen välisessä suhteessa on luterilaisen teologian mukaan kyse enemmästä kuin yhteiskunnallisesta järjestyksestä.

Komulainen toteaa, ettei kirkon pidä lakata tukemasta perheitä ja parisuhteissaan kipuilevia ihmisiä. Komulaisen mukaan ratkaisu on kodin siunauksen kaavan ottaminen täysimittaiseen käyttöön.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Kommentti: Vihkimisoikeus ei ole rajaton

Jyri Komulainen: ”Ei tässä kukaan ilman siunausta jää”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEnglannin kirkko hakee etnisten vähemmistöjen edustajia papeikseen
Seuraava artikkeliMiksi John Vikström ei kirjoittanut elämäkertaansa itse? – Katso video

Ei näytettäviä viestejä