Piispainkokouksen ehtoollislinjaus sai jyrkän vastauksen ortodoksiselta kirkolta

Viimeviikkoisen piispainkokouksen linjaus ehtoollisesta on saanut ortodoksisen kirkon napakan vastauksen. Sivustollaan Ort.fi ortodoksit ovat julkaisseet kaksi erillistä kirjoitusta, joissa molemmissa todetaan jyrkästi, ettei ortodoksi voi osallistua luterilaiseen ehtoolliseen.

Piispainkokous linjasi viime viikolla Jyväskylässä, että ”myös muun kristillisen kirkon kastettu jäsen voi osallistua yksittäistapauksessa ehtoolliseen, jos hänellä on omassa kirkossaan oikeus ehtoolliseen ja hän hyväksyy luterilaisen käsityksen ehtoollisesta Kristuksen todellisen läsnäolon ja syntien anteeksiantamisen ateriana”.

Päätöksestä tulee vielä lausunto laintarkistustoimikunnalta, jonka jälkeen se voidaan hyväksyä lopullisesti.

Piispainkokouksen mukaan papin vastuulle jää siitä huolehtiminen, että ehtoolliselle aikova ymmärtää, mitä ehtoollinen on ja mitä siihen osallistuminen merkitsee.

”Tällöin on otettava huomioon myös se, mitä toisen kirkon jäsenen kirkko opettaa osallistumisesta luterilaiseen ehtoolliseen”, piispainkokous toteaa.

Ortodoksinen kirkko: Mahdotonta, että ortodoksi osallistuisi luterilaiseen ehtoolliseen

Ortodoksisen kirkon mukaan ortodoksi ei voi osallistua evankelis-luterilaisen tai jonkin muun kristillisen kirkon ehtoolliseen, kirkko toteaa verkkosivuillaan.

”Mikäli ortodoksisen kirkon jäsen tämän ymmärtäen tietoisesti osallistuu ehtoollisesta evankelis-luterilaisessa kirkossa, hän tulee erottaneeksi itsensä ortodoksisen kirkon jäsenyydestä”, sivustolla todetaan.

Sivuston mukaan ortodoksiselle kirkolle ajatus ehtoollisyhteydestä ilman yhteistä dogmaa ei ole mahdollinen.

”Ehtoollisyhteyden rajoittaminen ei ole kuitenkaan kannanotto toisia kristittyjä vastaan, vaan yksinkertaisesti luovuttamaton osa kirkon uskonperinnettä.”

Pastori Marko Mäkinen luonnehtii artikkelissaan Huomioita ortodoksisesta ehtoolliskäsityksestä, kuinka piispainkokouksen päätöksen teologisia perusteluja ”suppeiksi”. Hän pelkää, etteivät ortodoksiset näkemykset tule kuulluksi luterilaisessa seurakuntatyössä.

Hän toivoisikin, että ortodoksisen kirkon jäsenet rajattaisiin selkeäsanaisesti pois tällaisista esityksistä.

”Eriävän näkemyksen korostaminen ei kuitenkaan ole traditiosta kiinnipitämisen tarkoitus, koska tradition seuraamisella pyritään ilmaisemaan omaa ortodoksista uskoa, ei arvostelemaan toisia. Tästä näkökulmasta ajateltuna luterilaisen kirkon esitys ei rakenna ekumeenista yhteyttä, vaan tuo siihen helposti säröjä vastoin kirkkomme toiveita”, artikkelissa todetaan.

Hänen mukaansa kysymys ehtoollisesta on merkittävä, sillä monet ortodoksisen kirkon jäsenet ovat avioituneet luterilaisen kanssa.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTampereen hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Kirkolla on monta viestijää, mutta ne tekevät niukasti yhteistyötä

Ei näytettäviä viestejä