Piispa Seppo Häkkinen vieraili Armeniassa: ”Suomalaisia arvostetaan Armenian kirkossa”

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen seurueineen vieraili Armeniassa 28.4.–3.5. Suomalaiset tapasivat Armenian apostolisen kirkon johtajan, katolikos Karekin II:n.

Lisäksi vierailuohjelmaan kuului jumalanpalveluksiin osallistumista sekä tutustumista kirkkoihin, luostareihin ja sairaaloihin.

Katolikos Karekin II:n Häkkisen seurue tapasi kolme kertaa.

– Ensin oli virallinen tapaaminen. Sen jälkeen kohtasimme lyhyesti sunnuntain jumalanpalveluksessa. Lisäksi katolikos kutsui meidät yllätykseksemme vielä yksityiselle illalliselle virka-asuntoonsa, Häkkinen kertoo.

Keskusteluissa katolikoksen kanssa korostui Häkkisen mukaan varsinkin Armenian tämänhetkinen kriisi naapurimaan Azerbaidžanin kanssa. Taustalla on kansallisuuskiistoja. Maat ovat hiljattain käyneet tulitaukoon päättyneen sodan, jonka seurauksena Armenia on joutunut luopumaan suuresta osasta vuonna 1992 haltuunsa ottaman Vuoristo-Karabahin alueista. Alue kuuluu Azerbaidžaniin, mutta on ollut enimmäkseen armenialaisten asuttama.

– Siellä on katolikoksen mukaan meneillään humanitaarinen kriisi ja useita armenialaiskyliä on eristyksissä. Oli hyvin koskettavaa kuulla katolikoksen kertovan munkeista, joita Azerbaidžan vaati poistumaan ikivanhasta luostaristaan Karabahista, Häkkinen sanoo.

Katolikos Karekin korosti Häkkisen mukaan kuitenkin vierailleen, että armenialaiset ovat selvinneet vaikeista ajoista, kuten kansanmurhasta.

– Siksi he katolikoksen mukaan selviävät myös haastavasta tulevaisuudesta.

Katolikos Karekin II on johtanut kirkkoaan vuodesta 1999. Hän on vieraillut Suomessa kahdesti, viimeksi 2017.

KESKUSTELUISSA KATOLIKOKSEN kanssa oli Häkkisen mukaan myös se, että Suomen kirkolla olisi mahdollisuus tarjota jollekin Armenian kirkon papille stipendimahdollisuus opiskeluun Helsingin yliopistossa.

– Sellaisen toteutuminen olisi hyvä asia kirkkojemme yhteyden kannalta. Se palvelisi myös Suomessa asuvia armenialaisia, jotka saisivat tänne oman papin. Katolikos ja Armenian kirkon ulkoasiain johtaja kiinnostuivat tästä mahdollisuudesta.

Sisianin kaupungissa Häkkinen seurueineen sai tutustua sairaalaan ja seurakuntaan, jonne Mikkelin hiippakunnasta on toimitettu yhdessä Hayas-järjestön kanssa sairaalavälineistöä.

Armenian apostolinen kirkko on Häkkisen mukaan valtiokirkon asemassa. Kirkko ja kulttuuri ovat maassa ikivanhoja.

– Armenian apostolinen kirkko on maailman vanhin valtiokirkko, sillä maa omaksui kristinuskon jo vuonna 301. Armenian kirjakieli luotiin 400-luvulla. Monet asiat ovat tapahtuneet tuhat vuotta aikaisemmin kuin Suomessa.

Armenialaisista noin 90 prosenttia kuuluu maan apostoliseen kirkkoon. Lisäksi sillä on runsaasti jäseniä eri puolilla maailmaa elävän armenialaisen diasporan joukossa.

Poliittisesti tilanne Armeniassa on Häkkisen mukaan vaikea. Maan suhde Venäjään on jännitteinen. Se kuului ensin Venäjän imperiumiin ja sitten Neuvostoliittoon 1800-luvun alkupuolelta vuoteen 1991. Venäjän kielen taito on edelleen Armeniassa yleinen. Ukrainan sodan aikana Armeniaan on uutisten mukaan siirtynyt tuhansia pakotteita ja liikekannallepanoja karttavia venäläismiehiä.

– Nykyisin Armenia on ajoittain saanut Venäjältä tukea. Mutta toisinaan tukea ei ole tullut, Häkkinen toteaa.

ORIENTAALIORTODOKSISIIN KIRKKOIHIN kuuluva Armenian apostolinen kirkko kuuluu Kirkkojen maailmanneuvostoon. Ekumenia ei aina ole helppoa.

– Armenian kirkko on ekumeenisesti avoin. Ekumeeniset jakolinjat eivät tulleet keskusteluissa esille. Muista yhteyksistä minulle on tullut sellainen käsitys, että jakolinjat kirkkojen välillä vaikeuttavat yhteyksiä, Häkkinen sanoo.

Kivinä ekumenian kengissä ovat armenialaisesta näkökulmasta ainakin naispappeus ja kysymys samaa sukupuolta olevien avioliitosta.

– Oma tulkintani on, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko olisi tällä hetkellä Armeniasta katsottuna vähän arvostetummassa asemassa, kuin Pohjolan muut luterilaiset kirkot, Häkkinen sanoo.

Seppo Häkkisen ja mikkeliläisen seurueen Armenian-vierailun taustana olivat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Armenian apostolisen kirkon jo 1990-luvulla virinneet suhteet, joissa uranuurtajina olivat Häkkisen mukaan arkkipiispa John Vikström ja nykyistä edellinen katolikos Karekin I. Mikkelin hiippakunnalla on ollut jo vuosien ajan yhteyksiä Armenian apostoliseen kirkkoon.

– Välitin katolikokselle myös arkkipiispa Tapio Luoman ja emeritusarkkipiispa Jukka Paarman tervehdykset. Arkkipiispa Luoma on halukas vierailemaan Armeniassa, kunhan sopiva ajankohta löydetään, Seppo Häkkinen sanoo.

Häkkinen vieraili Armeniassa nyt toista kertaa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKannatuskirjoitus: Pekka Särkiö Mikkelin piispaksi
Seuraava artikkeliKatso tästä tulevat hartaudet ja jumalanpalvelukset radiossa ja tv:ssä

Ei näytettäviä viestejä